Danas ističe rok za imenovanje Vlade USK
10. Mart. 2014. u 23:35

Danas ističe rok koji su građani okupljeni u “Bosanskom proljeću” dali Skupštini Unsko-sanskog kantona da ponudi novi sastav vlade. Novi bi saziv trebao predložiti mandatar Đevad Muslimović, kojeg je predložio Klub SDA, a što ne prihvataju ni “Bosansko proljeće” niti boračke organizacije.

U SDA tvrde da će osigurati potrebnih šesnaest zastupničkih glasova. U sastav nove vlade, kako tvrde u SDA, trebali bi ući sadašnji prvi pomoćnici ministara. Time, praktično, osim premijera ne bi bilo novih zapošljavanja.

Međutim, u “Bosanskom proljeću” to ne prihvataju, podsjećajući da su usvojeni svi njihovi zahtjevi, među kojima i način izbora nove vlade. Oni traže da se mandat povjeri Hajrudinu Hasiću.

Borci su najavili mirna okupljanja, koja će, kako su kazali, trajati sve do imenovanja nove vlade.  JOB traži povjerenje Genc Trnavciju.

Demobilisani borci, nosioci najviših ratnih priznanja i porodice poginulih traže da mandat dobije Atif Dudaković. I pored razgovora sa udruženjima, čak i nekim strankama, Dudaković se o tome još nije izjasnio.