Petak, August 8, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Danas rok za ovjeru kandidata i kandidatskih listi: CIK ažurira podatke
8. August. 2014.

Iako je Centralna izborna komisija BiH (CIK) jučer okončala postupak ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonski propisane uslove, tek danas će biti objavljen tačan broj onih koji su i ovjereni. Prema uputstvu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH 2014, danas ističe rok za njihovu konačnu ovjeru.Nikad više imena

Centralna izborna komisija BiH je kandidatske liste i kandidate ovjerila na jučerašnjoj sjednici, na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na opštim izborima 2014. godine, a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka.

– Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 753 kandidatske liste sa ukupno 7.892 kandidata. S obzirom na to da se radi o velikom broju kandidatskih listi i kandidata, broj ovjerenih kandidatskih listi i kandidata ćemo saopćiti sutra (danas, op. a), nakon što se ažuriraju podaci i izvrši još jedna provjera, saopšteno je jučer iz CIK-a.

Kako je već objavljivano, partije ove godine nisu štedjele kandidate, pa ih je tako najviše predložio SDPBiH, čak 595, zatim SDA 458 kandidata, SBB 411, SNSD 215… Ovjereni kandidati će se na izborima boriti za 518 mjesta: tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dva potpredsjednika RS-a, za 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, 83 poslanika za Narodnu skupštinu RS-a, te za ukupno 286 kantonalnih poslanika u deset kantonalnih skupština u FBiH. Podsjetimo da je za učešće na ovogodišnjim opštim izborima u BiH ovjereno ukupno 113 političkih subjekata: 65 političkih partija, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Ovjereni kandidati će se na izborima boriti za 518 mjesta: tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dva potpredsjednika RS-a, za mjesta 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, 83 poslanika za Narodnu skupštinu RS-a, te za ukupno 286 kantonalnih poslanika u deset kantonalnih skupština u FBiH.

Brojanje u Zetri

Ovjerene kandidatske liste bit će objavljene najkasnije do 28. avgusta i to u službenim novinama, sredstvima javnog informisanja i na internet-stranici CIK-a BiH. Rok za podnošenje kompenzacijskih listi je 13. avgust. Danas ističe i rok za određivanje biračkih mjesta. Odlukom CIK-a sjedište Glavnog centra za brojanje za opšte izbore u BiH 2014. biće u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision