Delegacija Ministarstva odbrane BiH u Bruxellesu: Visoke ocjene za učešće u misijama NATO-a
28. Februar. 2014. u 3:20

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić u četvrtak je na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u Bruxellesu, kojem je prisustvovalo 50 ministara iz svih zemalja Alijanse i drugih koje učestvuju u operaciji ISAF u Afganistanu, podržao napore koje poduzimaju NATO i države partneri na njenom uspješnom okončanju te što kvalitetnijoj tranziciji i ostvarivanju uslova za otpočinjanje misije Odlučna podrška.Borbena misija ISAF biće zaključena do kraja godine, a nju bi u Afganistanu trebalo da naslijedi nova operacija NATO-a. Predsjedništvo BiH dalo je mandat Oružanim snagama BiH da mogu učestvovati u tzv. neborbenoj misiji čija će zadaća biti da se afganistanskim snagama preda briga za sigurnost u toj zemlji. Osmić je o tome pismom obavijestio generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

Spremni i odlučni

– Kroz misiju ISAF imamo čišćenje i oslobađanje zemlje od terorista i talibana. Paralelno s tim obučavaju se afganistanska vojska i policija, koje će u misiji Odlučna podrška dobiti pomoć za što uspješniju tranziciju. Prema planovima NATO-a, dobićemo ulogu u novoj misiji, a predstoje razgovori o tome u kojem dijelu Afganistana ćemo djelovati, izjavio je Osmić za Oslobođenje.

NATO sa posebnom pažnjom posmatra učešće Bosne i Hercegovine u ovoj misiji, jer naša zemlja nije uknjižila 63 perspektivne vojne lokacije kao državno vlasništvo, što je još 2010. postavljeno kao uslov za započinjanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

– Ovo su stvari kojima potvrđujemo spremnost i odlučnost naših OSBiH da se pridružimo NATO-u i drugim snagama u mirovnim misijama u svijetu. U ovom trenutku NATO, pa i naše partnerske i prijateljske zemlje nas previše ne napadaju zato što nismo ispunili taj posljednji zadatak knjiženja imovine, a prate nas kroz učešće u mirovnim operacijama i tu dobijamo najviše ocjene, kazao je Osmić.

Brojni susreti

Delegacija Ministarstva odbrane BiH, u kojoj su pored Osmića bili i Zoran Šajinović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, Mustafa Sinanović, šef kabineta ministra odbrane BiH, i brigadir Alija Kožljak, šef Vojnog dijela misije BiH pri NATO-u, imala je bilateralne razgovore sa kolegama iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Danske i Afganistana. Osmić se u Bruxellesu susreo i sa novoizabranom njemačkom ministricom odbrane Ursulom von der Leyen.