Petak, Juli 25, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Delegati Doma naroda prihvatili stav komisije o akcizama, završena sjednica – Usvojen rebalans budžeta BiH
25. Juli. 2014.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegati su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu. Sedam miliona KM odvojeno je za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama.

Rebalansom budžeta, koji je predložilo Vijeće ministara i usvojilo Predsjedništvo BiH, te Predstavnički dom PSBiH, predviđeno je preusmjeravanje više od sedam miliona KM iz državnog budžeta za područja ugrožena poplavama u maju.

Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžeti institucija smanjeni za jedan posto, čime je ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH i više zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tokom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo obrane, Obavještajno-sigurnosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje, izdvojile niža sredstva.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su usvojili Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH na prijedlog Vijeća ministara BiH, a usaglašavanje se odnosi na akcize za bezalkoholna pića, pivo i vina.

Delegati Doma naroda prihvatili stav komisije o akcizama, završena sjednica

Komisija je bila saglasna da bi najmanja šteta po BiH bila da se odbiju oba amandmana na zakon o akcizama, odnosno jednog amandmana Predstavničkog doma i jednog amandmana Doma naroda koji su usvojeni u različitom tekstu te da se zakon vrati izvornom tekstu Vijeća ministara BiH.

Delegat u Klubu Hrvata Stjepan Krešić (Hrvatska stranka prava – HSP) kazao je danas da su različiti amandmani prethodno usvojeni na Predstavničkom domu i Domu naroda trebali biti usaglašeni na ovoj zajedničkoj komisiji, umjesto toga amandmani su odbačeni zbog čega smtra da Komisija nije uradila svoj posao.

“Mi se danas izjašnjavamo o izvornom tekstu zakona Vijeća ministara BiH i podržat ću ga samo zato što je to manje zlo od onoga da oborimo zakon u potpunosti. Komisija umjesto da usaglasi naša dva teksta i preferira domaću proizvodnju to ih nije mogla usaglasiti pa su oba amandmana odbacili”, pojasnio je Krešić.

Smatra da bi ovaj saziv na narednoj sjednici Doma naroda ili onaj koji bude biran nakon parlamentarnih oktobarskih izbora ovaj zakon trebao odmah mijenjati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision