Demonstranti danas predlažu novu vladu Ukrajine
26. Februar. 2014. u 22:37

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prestonici Kijevu danas će biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopštila je pres služba udruženja “Majdan”.
Skup će biti održan u 19 sati po lokalnom vremenu, prenio je Itar-Tas s.

Nešto ranije, predsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopštio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara.

Građani Krima zovu Rusiju u pomoć, raspušten “Berkut”

Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se i danas, uzvikujući da su demonstranti u Kijevu “banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu”, uz slogane “Rusijo, spasi nas!” i ruske zastave okačene na zgradi Vrhovnog suda u Simferopolju.

Kako javlja “Raša tudej”, demonstranti su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Agencija AP javila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin sa svojim istaknutim bezbjednosnim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini. Detalji razgovora, međutim, nisu poznati.

U međuvremenu, kako je prenio RTS, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov raspustio je specijalnu jedinicu “Berkut”.

Ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnicki je potvrdio da je raspisana potjernica za svrguntim predsjednikom Viktorom Janukovičem, zbog optužbi za ubistva.

Itar Tas s javlja da su nove ukrajinske vlasti potvrdile da će održavati dobre susjedske odnose sa Rusijom i s Moskvom održati dijalog o formiranju nove ukrajinske vlade.