Demonstranti uporni u ispunjenju zahtjeva – Skupština KS prihvatila zahtjeve Plenuma građana – ZAKONODAVNO-PRAVNA KOMISIJA SKUPŠTINE USK PRIHVATILA SVE PRIJEDLOGE „BOSANSKOG PROLJEĆA“
24. Februar. 2014. u 11:04

Članovi Kolegija Skupštine  HNK odbili smjenu Vlade HNK, što mogu na red uvrstiti samo klubovi stranaka. U Sarajevu, Zenici, Bosanskom Grahovu, Mostaru –  protesti.  Skupština Kantona Sarajevo  usvojila zahtjeve Plenuma građana i građanki KS.   

Članovi Kolegija Skupštine  HNK  napustili su jutros zgradu Skupštine, te se sastali na “tajnoj” lokaciji. U Sarajevu  protesti. Skupština Kantona Sarajevo  nakon četiri sata rasprave usvojila zahtjeve plenuma građana i građanki KS.  Zaključci su doneseni na sjednici 21. februara, koja je  razmatrala zahtjeve Plenuma građana i građanki Kantona Sarajevo. Prvi zahtjev je formiranje Vlade eksperata, potom revizija plaća i beneficija nosioca izvršne i zakonodavne vlasti, revizija privatizacije, te formiranje komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, kada su zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Općine Centar i Predsjedništva BiH. Zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) odlučili su napustiti današnje zasjedanje Skupštine KS-a, a šef Kluba zastupnika ove stranke Kenan Ademović kazao je da SBB podržava sve zahtjeve građana za koje smatra da su opravdani.-Međutim, nismo u proteklih 20 godina sudjelovali u svemu onome što oni traže tako da je i logično da im to daju oni koji su im sve to i oduzeli, a koji su bili na vlasti (SDA, SDP, Stranka za BiH) – rekao je on.

13:30

skupstina uskNa vanrednoj sjednici Zakonodavno – pravne komisije Skupštine USK danas su u Bihaću usvojeni zaključci za rješavanje 13 zahtjeva neformalne grupe građana „Bosansko proljeće“, koji su proslijeđeni nadležnim ministrastvima i prema Skupštini Unsko-sanskog kantona.Na vanrednoj sjednici su, uz članove komisije, bili prisutni i predstavnici građana i boračkih organizacija, koji su učestvovali u višesatnoj raspravi.Bosansko proljeće zadovoljno je što su njihovi zahtjevi privhaćeni, ali sada očekuju i realizaciju tih zahtjeva. Ukinut je bijeli kruh, što su građani pozdravili, ali se sa imenovanjem mandatara Vlade građani ne slažu. SDA kao predlagač, nema najmjeru odustati od svoga kandidata Đevada Muslimovića, direktora Unsko-sanskih šuma.

mostraU Mostaru su danas u dva navrata održani protesti –  prije konsultacija klubova stranaka Skupštine HNK  i u popodnevnim satima, javlja dopisnik BHRT. Konsultacija klubova održana je na tajnom mjestu, a zaključci su očekivani. Usvojeni su samo neki od zahtjeva Plenuma građana. Zahtjevi demonstranata i Plenuma građanki i građana Mostara, koje je prošli Kolegij Skupštine HNK-a odbio, a radi se između ostalog, i o smjeni Vlade HNK-a i ukidanju beneficija, djelimično su prihvaćeni. “ Smjenu Vlade može  pokrenuti samo neki od klubova… postoji red i procedura i sve će ići preko Vlade, izjavio je za BHRT  Luka Faletar,  potpredsjednik Skupštine HNK. Konsultacija klubova stranaka Skupštine HNK popraćena je demonstracijama tridesetak građana, ispred Skupštine. I dalje traže ispunjenje njihovih zahtjeva, i smjenu Vlade HNK. Građani su mišljenja da je strpljenje na izmaku i traže isounjenje svih zahtjeva. Smjena Vlade HNK moguća je samo ako to izglasa trećina poslanika Skupštine. Promjene zakona ne mogu biti usvojene bez procedura i od toga poslanici neće odstupiti, ističu u klubovima stranaka. Protesti se nastavljaju  ispred zgrade Skupštine. Danas je bio najmanji broj okupljenih demonstranata, za 16 dana trajanja demonstracija u Mostaru.