Diplomatska ofanziva, Zapad “pritiska” Rusiju
5. Mart. 2014. u 23:44

SAD i Britanija nisu uspjele u pokušaju da dovedu Rusiju i Ukrajinu za isti sto u Parizu. Američki zvaničnici se nadaju da će do susreta Lavrova i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Deščicja ipak doći. Naoružane osobe prijetile izaslaniku UN.

Američki državni sekretar Džon Keri je, u kratkom razgovoru na marginama međunarodnog sastanka o Libanu u Parizu, pozvao ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da direktno pregovora sa novim ukrajinskim šefom diplomatije, saopštili su američki zvaničnici, a prenosi AFP.

Evropska unija izradila je paket mjera za ekonomsku pomoć Ukrajini težak 11 milijardi evra koji će ta zemlja dobiti ukoliko potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Evropski savjet odlučio je da uvede sankcije funkcionerima bivšeg ukrajinskog režima i zamrzne sredstva koja su pronevjerili. Snajperiste koji su pucali na demonstrante i na policiju tokom sukoba u Kijevu iznajmili su lideri pokreta “Majdan”, saznaje se iz “procurjelog” snimka telefonskog razgovora između visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i estonskog šefa diplomatije Urmasa Paeta.

19.15 – Robert Seri, specijali izaslanik generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, odlučio je da skrati posjetu Ukrajini poslije prijetnji neimenovanog naoružanog muškarca.

18.28 – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pomogne privredi Ukrajine uz investicije u vrijednosti od najmanje pet milijardi evra u periodu do 2020. godine, u okviru koordinisanog programa međunarodne finansijske pomoći Ukrajini, saopšteno je danas iz te institucije.

18.23 – Zamjenik generalnog sekretara UN Jan Elijason demantovao je izvještaje da su Roberta Serija, specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna, zarobili naoružani muškarci na Krimu u Ukrajini.

18.16 – SAD i Britanija nisu uspjele u pokušaju da dovedu Rusiju i Ukrajinu za isti sto u Parizu. Američki zvaničnici ipak se nadaju da će do susreta Lavrova i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Deščicja ipak doći.

17.55 – Naoružani muškarci zarobili su Roberta Serija, specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna na Krimu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova.

17.24 – Stotine demonstranata sa ruskim zastavama u rukama zauzeli su zgradu ukrajinske državne uprave u gradu Donjeck na istoku Ukrajine, a tokom zauzimanja zgrade povređeno je desetak ljudi.

16.29 – Oko 1.000 građana Harkova okupilo se na centralnom trgu u tom gradu da bi izrazili ogorčenost zbog novih ukrajinskih vlasti i imenovanja guvernera Igora Baluta, koga je postavio Kijev.

16.22 – Vojnim posmatračima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) zabranjen je ulazak na Krim, saopštio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius.