Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
Dodik: Trebalo je da napravimo Veliku Srbiju, a ne trule kompromise
29. Juli. 2014.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da srpski političari treba da vjeruju samo svom narodu, a ne strancima, sa kojima treba biti oprezan.

Dodik je rekao da Srbi kao narod nisu mnogo napredovali, jer i danas, 2014. godine, kao i 1914. previše vjeruju strancima.

“U nekim stvarima se od te 1914. do ove 2014. nismo pomjerili ni za pedalj. Čini mi se da nam je najveću štetu kao narodu nanijelo to što smo velikim saveznicima davali mnogo veći značaj, nego sebi samima”, ocijenio je Dodik za beogradski “Informer”.

On je napomenuo da je u Prvom svjetskom ratu palo mnogo srpskih žrtava, ali da stranci za to “ne haju previše”.

“Baš njih briga za naše žrtve, oni gledaju isključivo svoje interese. Zato mislim da moramo da vodimo više računa u odnosu sa njima, da budemo oprezniji”, rekao je Dodik.

On je istakao da je oduvijek oprezan i ne vjeruje mnogo strancima, već samo svom narodu i to isto preporučio svim srpskim političarima.

Dodik je ocijenio da je najveća greška Srba napravljena kada su vladajuće strukture iz tog vremena /nakon Prvog svjetskog rata/ prihvatile priču o formiranju Jugoslavije.

“Trebalo je da napravimo Veliku Srbiju, a ne trule kompromise. Naši političari su samo gledali da ugrabe još koju teritoriju i to se pokazalo kao veoma loše. Mogli smo tada da napravimo Veliku Srbiju, a napravili smo veliku, najveću grešku u istoriji. Ta greška se zove Jugoslavija”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska uvijek bila Srbija i da to misli ne metaforično, nego bukvalno.

Dodik je ocijenio da je Banjaluka danas više Srbija, nego što će Priština ikada biti dio nekakve Albanije. “Srbi nisu htjeli da idu iz BiH, ali su nas protjerali i dali nam Srpsku, s ciljem da tu teritoriju naknadno totalno degradiraju, ali neće im to proći. Srbi nikada i ni po koju cijenu neće dati Srpsku”, poručio je Dodik. Kometarišući pokušaje da se za izbijanje Prvog svjetskog rata optuži Srbija, Dodik je rekao da međunarodni faktori ne uvažavaju mnogo stradanje srpskog naroda u tom ratu, već na sve načine pokušavaju da uruše njegov identitet i pravo na državu.

“To rade preko Kosova, BiH, Hrvatske i Crne Gore… Svi oni su imali prava da se otcijepe od Srbije, ali kada su to htjeli Srbi, uslijedilo im je NATO bombardovanje”, naveo je predsjednik Srpske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision