Četvrtak, Juli 10, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Dom naroda PBiH: Usvojen izvještaj o poplavama – Blokirano usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH
10. Juli. 2014.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Informaciju i zaključke Vijeća ministara BiH donesene povodom razmatranja situacije  nastale usljed majskih poplava. Delegat Martin Raguž ocijenio je da na osnovu izvještaja o poplavama treba vidjeti šta se može učiniti na sanaciji, te prevenciji ovakvih događaja u budućnosti. Mehmed Bradarić iz Kluba bošnjačkih delegata istakao je da je trajna obaveza institucija i organizacija civilnog društva u BiH da se ovako nešto nikada ne ponovi. Konstatujući da su u izvještaju navedene aktivnosti koje su preduzimane na poplavljenim područjima, Bradarić je postavio pitanje je li moglo biti drugačije. Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Dragutin Rodić smatra da su se poplave jednim dijelom mogle predvidjeti i da su one pokazale problem između normativnog okvira i njegove primjene u BiH. On se zauzeo  za unapređenje zakonskog okvira i bolju subordinaciju kako se ovakve situcije više ne bi ponavljale. Prema predloženom dnevnom redu po hitnom postupku trebalo bi da bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Zbog nedostatka podrške iz entiteta Republika Srpska Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio principe izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH. Zbog toga će izmjene ovog zakonskog akta biti upućene Kolegiju na usaglašavanju, ali to neće biti moguće učiniti s obzirom da u radu tog tijela već duže zbog bolesti ne učestvuje jedan od njegovih članova, Sulejman Tihić iz SDA.
Ovim postupak izjašnjavanja o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ostaje blokiran do daljnjeg, isto kao u slučaju izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  utvrdila je na jučerašnjoj sjednici ustavni osnov i usklađenost sa ustavnopravnim sistemom BiH, te podržala principe prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Pozitivan izvještaj Ustavnopravne komisije bio je preduvjet je da se izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH pojave na razmatranju i izjašnjavanju u prvom čitanju pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Njegove izmjene bile su predložene po skrećanom postupku, ali je većinom glasova u Klubu srpskog naroda to odbijeno. Kako usvajanje akta ne bi bilo potpuno blokirano, jer bi trebalo izvršiti usaglašavanje na Kolegiju, koji ne može da se sastane zbog bolesti jednog člana – Sulejmana Tihića iz SDA, protiv skraćene procedure glasali su i delegati iz Kluba bošnjačkog naroda.
Tako su odlukom većine delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 6. juna, izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH iz skraćene vraćene u redovnu proceduru.

Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope vlastima Bosne i Hercegovine ostavio je rok do 7. juna da svoju legislativu uskladi sa evropskim zakonodavstvom, ali je do tada samo usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kao pratećeg akta.  Iz Kluba srpskog naroda su ranije najavili kako ni u redovnoj proceduri neće prihvatiti prijedlog izmjene i dopuna Krivičnog zakona BiH bez amandmana koje su na njih dostavili ministarstva unutrašnjih poslova i pravde bosanskohercegovačkog entiteta RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision