DOM NARODA: Usvojen Zakon o “Elektroprenosu”, bez podške izmjena Izbornog zakona koje je predložio SDS – Još jednom bez podške prijedlog Zakona o prebivalištu i boravištu BiH 8
12. Mart. 2014. u 23:36

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, bez rasprave, po hitnom postupku usvojio izmjene Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH. Prijedlogom zakona, koji je u hitnu parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH, Skupštini akcionara “Elektroprenosa” omogućava se da na prijedlog Upravnog odbora donosi odluku o raspodjeli dobiti, uključujući i akumuliranu dobit.  Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić dogovorili su u januaru, u prisustvu predstavnika Evropske komisije, podjelu do 100 miliona KM prikupljenih prihoda “Elektroprenosa”.  Na sastanku u Briselu dogovoreno je razdvajanje raspodjele dobiti i investicija ovog preduzeća. Predložene izmjene prethodno je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Bošnjački delegati iz SDA ranije su tražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s ovim zakonom, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da nema povrede vitalnog nacionalnog intresa.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nisu podržali da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje bi omogućile održavanje prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika od četiri godine, a koje je predložila Srpska demokratska stranka (SDS), razmatra po hitnoj proceduri.

Delegat Kluba Srba iz SDS-a Ognjen Tadić je kazao da je to najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na demokratski način, na izborima.
Mišljenja je da ukoliko SNSD, HDZBiH i SDPBiH ne prihvate ovu inicijativu to će značiti da nisu spremni za prijevremene izbore.

Zaključak predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halida Genjca o vraćanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u redovnu proceduru danas na sjednici nije dobio potrebnu entitetsku većinu. Tri delegata u Klubu Bošnjaka i tri u Klubu Hrvata glasala su za zaključak dok je pet delegata Klubu Srba bilo protiv ovog zaključka, a dva delegata iz Klubu Hrvata su bila suzdržana. „Zbog složenosti i značaja kao i dužnosti da se amandmanski otklone nejasnoće određenih odredbi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH se vraća na razmatranje po redovnoj proceduru“, stoji u zaključku. Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović potom je pojasnio da će zaključak ići na usaglašavanje na Kolegiju Doma naroda, a tek potom će se delegati izjašnjavati o samom zakonu. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH se u praktičnu primjenu uvode propisi u vezi s elektronskim potpisom, te preciziraju uslovi za prijavu i odjavu prebivališta radi unaprjeđenja sigurnosti ličnih dokumenata, navodi predlagač. Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom. U međuvremenu, Vlada RS-a utvrdila je Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u RS-u, te ge uputila u proceduru donošenja, ali će procedura biti obustavljena ukoliko se na nivou BiH usvoje izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Podsjetimo, razmatranje navedenog prijedloga zakona dva puta je izbjegnuto zbog nedolaska na sjednice Doma naroda iz zdravstvenih razloga tri delegata iz Kluba Bošnjaka. Više nevladinih organizacija, na čelu sa Građanskom inicijativom „Prvi mart“, upozarava da bi usvajanje Prijedloga omogućilo MUP-ovima da po vlastitom nahođenju poništavaju prebivališta, što bi, tvrde organizacije, u RS-u bilo usmjereno protiv nesrpskog stanovništva.

Pojedina srebrenička udruženja oglasila su se i danas izrazivši nadu da izmjene spornog zakona neće biti usvojene.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić prijavljena je u Srebrenici i kaže da nema namjeru da se odjavi iz tog grada. Smatra da svako ima pravo da se prijavi gdje hoće i živi gdje hoće.

„Zakonom o prebivalištu pokušavaju natjerati one koji su se vratili da se isele iz mjesta prijeratnog prebivališta. Ovaj zakon ide naruku onima koji su nas pobili i protjerali jer hoće da naprave RS etnički čistom“, ocijenila je Subašić u izjavi Agenciji „Fena“.

Predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović također je izrazila uvjerenje da će „prevladati razum“ i da spomenuti zakon neće biti usvojen.

„Zakon je predložen iz RS-a da bi se opstruirao povratak Bošnjaka koji su silom protjerani sa svojih ognjišta. Ako se zakon usvoji, stavljena je tačka na etničko čišćenje i to je diskriminacija nad Bošnjacima. Ako zakon bude usvojen, to je za svaku osudu“, istakla je Mehmedović.