Nedjelja, Januar 14, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Domaći proizvođači smatraju nezakonitom novu esencijalnu listu lijekova u USK
14. Januar. 2018.Izvor vijesti: faktor.ba

U Službenom listu Unsko-sanskog kantona ove sedmice je objavljena nova Odluka o listi lijekova obaveznog osiguranja USK, uprkos ranijim ocjenama o propustima i nezakonitostima. Na to su ukazivali domaći proizvođači, koji su tvrdili da su zakinuti te da se preferiraju strani proizvođači kao i da utvrđena lista nije u skladu s federalnim zakonom o lijekovima.

Najveći proizvođač lijekova u BiH, Bosnalijek upozoravao je da je na novoj listi neopravdano izostavljeno 35 njihovih lijekova, a postojanje „tehničkih grešaka“ u svojoj odluci potvrdili su nedavno i iz Kantonalne vlade.

Iz Bosnalijeka ističu da su zatečeni činjenicom da je odluka o novoj esencijalnoj listi objavljena i da će početi njena primjena. Dodaju da je ovo stvar za “brzu reakciju tužilaštva i istražnih organa, jer su još u novembru mjesecu ukazali na niz nezakonitih radnji prilikom formiranja esencijalne liste“.

Pojašnjavaju da je navedena odluka, prije svega, u suprotnosti sa odredbama člana 8. stav 2. Zakona o lijekovima FBiH (Sl. novine FBiH br. 109/12) i članom 6. stav 2. „Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade listi lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova“ (Sl. novine FBiH br. 45/13), kojima je propisano da lijekovi sa Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH obavezno ulaze u sastav Listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kantona.

Prema podacima koje ovih dana objavljuju mediji, u BiH su strani lijekovi zastupljeni sa čak 72 posto, u Hrvatskoj s 34, Srbiji 20, a u Sloveniji sa tek 10 posto.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision