Utorak, Juli 8, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Donatorska konferencija za pružanje pomoći BiH i Srbiji – Srbija: Šteta od poplava 810 miliona eura
8. Juli. 2014.

Pripremni sastanak za donatorsku konferenciju koji će biti održan danas u Parizu bit će otvoren za međunarodne donatore koji su pozvani na konferenciju, rekao je Agenciji FENA Peter Stano, glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea. “To je radni sastanak koji za cilj ima pripremu donatorske konferencije i bavit će se svim pitanjima koje donatori budu imali prije davanja garancija za pružanje pomoći”, kazao je Stano. Na pitanje da li je finaliziran dnevni red za donatorsku konferenciju u Briselu koja će biti održana 18. jula, odgovorio je da se trenutno radi na tome te da će dnevni red biti objavljen prije konferencije. “Konferenciji će prisustvovati zemlje donatori, međunarodne finansijske institucije, međunarodne organizacije, relevantne organizacije civilnog društva i mediji”, rekao je Stano. Cilj konferencije je, kaže Stano, osiguravanje garancija donatora za obnovu u BiH i Srbiji nakon nedavnih poplava. “Cilj je, također, jačanje saradnje u vezi s poplavama i prirodnim katastrofama u regiji te unapređenje regionalne saradnje”, dodao je Stano.

Direktna šteta nastala usljed katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiji iznosi 810,1 miliona eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura. To je pokazao zvanični izvještaj o procjeni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula Izveštaj, u koji je Tanjug imao uvid, pokazao je da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde eura.
Potpredsjednca Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će izvještaj biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu i da će to biti prilika da svi zainteresovani pomognu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision