Dvije institucije od vitalnog značaja za funkcioniranje države nemaju legitimno rukovodstvo – Dumančić: „Ja neću napustiti ovaj brod“ – Čolak – Dumančić i Selimović moraju nastaviti raditi
10. Mart. 2014. u 23:37

Ja neću napustiti brod, izjavio je za Klix.ba Vinko Dumančić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine nakon što je danas objavljeno da od jutros naša zemlja, faktički, nema u funkciji dvije državne institucije, Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Kako je javila bh. novinska agencija Patria (NAP), Dumančiću i Himzi Selimoviću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koje djeluju pod kapom Ministarstva sigurnosti BiH, jučer 9. marta je istekao mandat, kao i njihovim zamjenicima, a Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o imenovanju novih čelnika ili imenovanju vršilaca dužnosti. Dumančić se ne slaže da je institucija na čijem je čelu u blokadi, ali potvrđuje da mu je istekao mandat.  “Tačno je da je istekao mandat meni, gospodinu Selimoviću, mom i zamjeniku gospodina Selimovića, te zamjeniku direktora SIPA-e. Ja sam uputio pismo i očekujem smjernice Vijeća ministara BiH. Ja ću nastaviti da radim, ali očekujem smjernice i razrješenje ove situacije. Neću napustiti ovaj brod”, potvrdio je Dumančić za Klix.ba.
Selimović se nije odazvao našem pozivu da komentira situaciju u sigurnosnim institucijama, a generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša, od kojeg čelnici bh. institucija očekuju odgovarajuće informacije, odbijao je naše pozive.
O cijelom slučaju upoznat je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.
Dvije institucije od vitalnog značaja za funkcioniranje države nemaju legitimno rukovodstvo, zakonski su obezglavljene, a niko u njima nije ovlašten da potpisuje akte i donosi ključne odluke, zaključuje NAP. U složenoj sigurnosnoj situaciju, kakvom ju je opisalo i Vijeće ministara BiH u nedavnim zaključcima, takva situacija može dodatno narušiti sigurnosni sistem, posebno ako se uzmu u obzir nedavni teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH.
Nadležni u Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti BiH, te u državnom Nezavisnom odboru još uvijek se nisu oglasili. I sam Nezavisni odbor za izbor policijskih čelnika je također, bez mandata, a nije izabran novi.

colkaMinistarstvo pravde Bosne i Hercegovine dostavilo je mišljenje Vijeću ministara BiH da rukovodioci i njihovim zamjenici kojima su istekli mandati trebaju nastaviti obnašanje funkcije do razriješenja. Ovo je za novinsku agenciju Patria (NAP) potvrdio Bariša Čolak, ministar pravde BiH. On je pojasnio da zbog komplicirane sigurnosne situacije u BiH očekuje da će se što prije riještiti ova situacija te da će imenovati direktori Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. ”Ukoliko po isteku mandata nadležni organ ne pokrene u roku zakonsku proceduru imenovanja, odnosno formalno ih ne razriješi dužnosti onda njihova obaveza ni ovlaštenja ne prestaju do okončanja zakonskog postupka imenovanja ili do donošenja akta o razrješnjeu. Mi smo takav stav već zauzimali na Vijeću ministara još 2009. godine” – kazao je Čolak za NAP. On je dalje naveo da Vinko Dumančić i Hizmo Selimović kao i njihovi zamjenici trebaju nesmetano obavljati svoje funkcije, uprkos tome što im je istekao mandat.  ”Cijenimo da ćemo od Nezavinskog odbora dobiti nova imena što prije. Tačno je da Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o produženju mandata, ali mislim da nije ni nužno donijeti akt o imenovanju” – dodao je Čolak. Ministar pravde priznao je, pak, da je problem što i Nezavisni odbor radi u tehničkom mandatu.