Vrijeme je praznika, a ovo su dve idealne salate koje idu uz meso, a brzo i lako se prave.
Ukoliko uz roštiljsko meso prijateljima i porodici poslužite i šarenu salatu ili salatu sa rotkvicama, jogurtom i krastavcem, budite sigurni da će o vašoj gozbi naširoko pričati.
Obe salate se brzo prave, a postupak je jednostavan.
Šarena salata
Sve što je potrebno kako biste napravili sjajnu šarenu salatu jesu rendani obični kupus, ljubičasti kupus, šargarepa i preliv koji ćete sami napraviti.
Za preliv je potrebno:
- 115g majoneza
- 1 kafena kašičica meda
- 1 kafena kašičica jabukovog sirćeta
- 1 kafena kašičica senfa
- so, biber
Priprema:
Povrće izrendajte, sjedinite i rukom blago izgnječite, zatim dodajte preliv pa opet promiješajte. Salata je odmah spremna za konzumiranje.
Salata sa rotkvicama, jogurtom i krastavcem
Malo zelene salate, rotkvice, krastavac, luk, jogurt i još nekoliko namirnica, biće dovoljno da napravite ovu sjajnu salatu.
Sastojci:
- manja glavica zelene salate
- dvije veće veze rotkvica
- dva manja krastavca
- veza mladog luka
- malo svježeg peršuna
- malo svježe mirođije
- maslinovo ulje
- šolja grčkog jogurta
- so, biber
Priprema:
Zelenu salatu očistiti, oprati, prosušiti, iscepkati i staviti u činiju. Dodati na kolutove isečene rotkvice, krastavac i mladi luk. Grčki jogurt pomešati sa malo ulja, dodati izgnječeni bijeli luk, isjeckan peršun, mirođiju, so i biber, te preliti salatu i sve dobro sjediniti. Ohladiti u frižideru i poslužiti, prenosi