Utorak, August 12, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
DŽihadista iz BiH poginuo u Iraku
12. August. 2014.

Emrah Fojnica, optužen za učešće u teororističkom napadu na američku Ambasadu u Sarajevu 2011. godine, poginuo je u Iraku, najvjerovatnije u samoubilačkom napadu.

Portal “Vijesti umeta”, blizak radikalnim islamskim grupama u BiH i na Balkanu, objavio je da je Fojnica /23/ otišao u Irak da “uradi šehidsku operaciju i preselio se u borbama sa prslukom na sebi”, čime sugeriše da je, najvjerojatnije, počinio samoubilački napad.

Ovaj portal navodi i da je njegov otac “bio sav radostan prilikom telefonskog poziva i dojave da mu je sin šehidio”. Fojnica je zajedno da Mevlidom Јašarevićem i Munibom Ahmetspahićem bio optužen za pripremu i izvršenje terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. U sudskom postupku Fojnica i Ahmetspahić su oslobođeni optužbi da su organizovali terorističku grupu koja se dovodi u vezu sa napadom na američku Ambasadu. Portal “Vijesti umeta” navode da je nakon što je oslobođen optužbi, Fojnica ubrzo otišao i priključio se jedinicama organizacije “Islamska država”. Fojnica nije jedini državljanin BiH koji je poginuo na ratištima u Siriji i Iraku na strani radikalnih islamističkih grupa.

U BiH je krajem juna donesen Zakon o zabrani odlaska na inostrana ratišta.

Osim iz BiH, na ratišta u Siriju i Irak odlaze i Albanci sa Kosova, među kojima su neki i poginuli kao pripadnici islamskih ekstremista. Posljednji takav slučaj je 19-godišnji Patriot Matoši iz okoline Gnjilana koji je poginuo na sirijskom ratištu. I on je, prema pisanju prištinskih medija, bio pripadnik organizacije “Islamska država”. Matoši se dovodi u vezu sa teroristom Lavdrimom Muhadžerijem koji je javnosti poznatiji po slici na kojoj u ruci držu odsječenu glavu jednog dječaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision