Subota, August 9, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Ekološka opasnost preti Srbiji
9. August. 2014.

Teški metali, nanijeti muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika “Stolice” u Kostajniku kod Krupnja, stigli su do rijeke Jadar na lozničkom području, a stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost izlivanja opasnih materija u Drinu i Savu.

Rezultati analize Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju visoke koncetracije gvožđa, mangana, arsena i kadmijuma a postoji mogućnost da se opasne materije uskoro nađu u Drini u koju se uliva Jadar, a potom i u Savi, što bi predstavljalo veliku ekološku opasnost za Beograd, ali i cijelu Srbiju.

Analiza uzoraka vode uzetih 17. jula pet kilometara ispod ušća reke Korenite u Jadar, utvrdila je da vrijednost rastvorenog kadmijuma odgovara trećoj i četvrtoj klasi kvaliteta voda, vrijednost mangana i arsena četvrtoj a vrijednost gvožđa odgovara petoj klasi kvaliteta voda, što predstavlja maksimalno zagađenje.

Iz Gradske uprave Loznica upozorili su na ozbiljnost problema i pozvali susjedne opštine Bogatić i Šabac, ali prije svega državu da reaguju.

“Ako su poslije dva meseca od pucanja brane na jalovištu, opasne materije u visokim vrednostima stigle do Jadra, to znači da se one uskoro mogu naći i u Drini i dalje u Savi. Ovo je uzbuna za cijeli okrug okrug ali i za Srbiju i zato što prije treba nešto preduzeti”, izjavio je član Gradskog vijeća Loznice zadužen za zaštitu životne sredine Dragoslav Dobrić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision