EU produžila mogućnost sankcija za bh. političare – Eštonova uskoro u posjeti BiH
23. Februar. 2014. u 12:23

Evropska unija produžila je pravnu validnost odluke o sankcioniranju bh. političara ili organizacija koje rade na potkopavanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, prijete sigurnosti BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odluku o produžetku funkcioniranja mehanizma, za koji se očekivalo da bi mogao primorati bh. političare da deblokiraju evropski put i prekinu sa negiranjem državnosti BiH, produžilo je Vijeće za vanjske poslove EU na prijedlog baronese Catherine Ashton.
Nova odluka objavljena je u službenom glasniku EU 17. februara i ona je samo produžetak odluke o nametanju sankcija koja je usvojena 21. marta 2011. godine.
Međutim, ovaj mehanizam sankcija protiv političara i pravnih osoba, koji uključuje zamrzavanje finansijskih sredstava koje ta osoba ili organizacija ima bilo gdje u Evropskoj unijij, zabranu putovanja u države članice i suspenziju bilo kakve finansijske pomoći od EU, do sada nije bio upotrijebljen prema nekom pojedincu ili organizaciji, iako nije manjkalo ataka na BiH i Dejton. Jedino što je Brisel uradio jeste suspenzija paketa pomoći iz IPA fondova, no to nije bilo usmjereno prema onima koji ugrožavaju BiH i Dejton, nego prema institucijama koje su zbog neefikasnosti zakasnile u korištenju fondova. Prema odluci o restriktivnim mjerama navedeno je da se lista osoba pod sankcijama utvrđuje na prijedlog baronese Ashton, a usvaja je Vijeće za vanjske poslove EU. Također, pružena je i mogućnost osobama koje se nađu pod sankcijama da iznesu svoju argumentaciju protiv te odluke.
Prema nezvaničnim izvorima agencije Patria iz Brisela, nije isključeno da je produženje validnosti ove odluke upravo u ovom trenutku, kada se planira posjete baronese Ashton BiH, signal da bi EU mogla biti spremna i primijeniti njen mehanizam.

Catherine Ashton ponovo dolazi u BiH

eston-300x182Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton planira da ponovo u Sarajevu razgovara s političkim prvacima i predstavnicima masovnih protesta protiv vlasti u Bosni i Hercegovini, s ciljem da se sagleda kako ta zemlja može da prebrodi zastoj u evropskim reformama i da popravi tešku socijalnu i ekonomsku situaciju. U Evropskom parlamentu se istovremeno priprema rezolucija u kojoj se Evropska komisija poziva da “stupi u dijalog s demonstrantima u BiH da bi se utvrdili razlozi pobune i da bi se posredovalo između demonstranata i bosanskih vlasti, u nastojanju da se okonča nasilje”.  I, također, kako se navodi u prijedlogu kraće rezolucije EP cilj je “da se osigura puno poštovanje vladavine prava, što je preduslov za put ka članstvu u EU”. Međunarodna organizacija Human Rights Watch je, isto tako, zatražila da se ispita i nasilje koje su policijske snage u BiH primijenile protiv demonstranata.