Fahrudin Radončić smijenjen s pozicije ministra bezbjednosti BiH
13. Mart. 2014. u 11:10

Fahrudin Radončić razriješen je danas dužnosti ministra sigurnosti BiH većinom glasova u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Odluku o Radončićevoj smjeni treba da potvrdi i Dom naroda državnog Parlamenta.

Za njegovu smjenu glasalo je 28 zastupnika, devet je bilo protiv, a pet suzdržano.

Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio Klub SDA, čiji zastupnici smatraju da ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH, tokom kojih su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

Radončićevu smjenu podržali su zastupnici SDA, SDP BiH, SNSD i SDS, protiv su glasali zastupnici SBB, HDZ BiH i HDZ 1990, a suzdržavni su bili SBiH i DNZ.

Zastupnici SBB, tokom rasprave usprotivili su se inicijativi SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH, ističući da Radončić nije odgovoran za vandalizam na protestima građana u Sarajevu, nego je zaslužan za sprečavanje “ukrajinskog scenarija u BiH”.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić obrazložio je ovu incijativu na sjednici Zastupničkog doma BiH, ističući da Radončić nije preduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti da bi građani i objekti bili zaštićeni prilikom demonstracija u Federaciji BiH 7. februara.

Prema njegovim riječima, tada je sigurnosna situacija bila znatno narušena i da Radončić samo zbog te činjenice treba da, zbog moralnih razloga, podnese ostavku.

I zastupnici  iz SDP BiH najavili su da će glasati za Radončićevu smjenu.

Mirsad Đugum iz SBB-a rekao je u ime Kluba zastupnika SBB-a da zahtjev SDA za Radončićevu smjenu nije opravdan, jer je provodio aktivnosti u vezi sa ovlaštenjima koja ima kao ministar sigurnosti BiH.

Đugum smatra da su očekivanja i zahtjevi da ministar sigurnosti BiH formira krizni štab zbog problema na nivou Federacije BiH bili antiustavni, pa čak i moguća zamka za Radončića.