Subota, Januar 13, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Region
Fajon za AJB: Stavovi Zagreba ugrožavaju širenje EU na Balkanu
13. Januar. 2018.Izvor vijesti: Al Jazeera Balkans

Nepoštovanje arbitražne odluke u Zagrebu o razgraničenju Slovenije i Hrvatske predstavlja, ne samo kršenje prava Evropske unije, već ugrožava i dalje širenje Unije na Zapadni Balkan, smatra Tanja Fajon, evropska parlamentarka iz Slovenije.

U razgovoru za Al Jazeeru ona ističe kako države, poput Bosne i Hercegovine i Srbije, imaju i druge probleme od stavova Zagreba, ali i kako bugarsko predsjedavanje EU-om Zapadnom Balkanu može pomoći regiji.

Kao što sam istakla povodom poslednje posjete u Sarajevu u novembru prošle godine, smatram da je u BiH krajem prošle godine postojao dobar momenat za napredak, što znači konačno ispunjenje upitnika, koji bi se vratio Komisiji, a ona bi onda ocjenila spremnost BiH da dobije status kandidata.

Nažalost, Sarajevo nije uspjelo da vrati upitnik Briselu i bojim se da je još jednom izostala ta ujedinjenost i složnost koja je itekako potrebna za napredak jedne države sa tako kompleksnim uređenjem kao što je to Bosna i Hercegovina. Lopta je na strani BiH i žao mi je što se često stiče utisak da lideri ne žele to da iskoriste. Previše pažnje se posvećuje etnički motivisanim podelama, često izrežiranim, samo zato što su korisne za dobijanje glasova na izborima, a premalo pragmatičnim reformama koje bi građanima omogućile pristojniji život, a mladima svetliju budućnost.

Bojim se da će ova godina, godina izbora u BiH, još dodatno usporiti napredak BiH ka Evropskoj uniji. Na strani EU, dakle, postoji volja za napredak BiH, međutim hoće li se to ostvariti ili ne je isključivo u rukama lidera u BiH.

Verujem da bi se mnoge nužne reforme u BiH mogle sprovesti da za to postoji iskrena želja onih koji vode BiH. Ovako se stiče utisak da liderima odgovara status quo, smatra Fajon.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision