Ponedjeljak, August 11, 2014
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Federacija BiH: Pod vodom 100 hektara poljoprivrednog zemljišta – TK: Šteta od poplava oko 300 miliona maraka – Šamac: Nastavljena podjela vaučera
11. August. 2014.

Širom BiH još se zbrajaju štete i pokušavaju sanirati posljedice poplava. Situacija na terenu je stabilnija nego prethodnih dana. U posljednjim poplavama u Tuzlanskom kantonu najugroženija je Gračanica. Prema prvim procjenama, šteta iznosi oko 30 miliona maraka. U Gračanici se već nekoliko dana radi na čišćenju putnih komunikacija, zbog čega je nekoliko naselja potpuno blokirano.

Na području opštine Doboj Istok voda se postepeno povlači u korito rijeke Spreče, a poplavljeno je još 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Voda u ovoj opštini nije ispravna za piće, pa su u funkciji tri bunara, a nedavno je postavljen i prečistač vode.

U opštini Gračanica pod vodom je još 70 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ekipe Civilne zaštite raščišćavaju posljedice od poplava i saniraju oštećene puteve.

Na području Zeničko-dobojskog kantona na područjima zahvaćenim poplavama putevi su u lošem stanju, pa se saobraćaj odvija usporeno i otežano.

U Zenici je uspostavljena putna komunikacija Nemila – Bistričak, a građevinske ekipe čiste putne komunikacije i održavaju minimalnu prohodnost na najugroženijim putnim pravcima nakon pojave novih klizišta uslovljenih novim poplavama.

U opštini Žepče rijeka Papratnica se vratila u korito, čime je deblokiran ulaz u selo Donja Papratnica. U Šamcu je danas nastavljena podjela platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske. Ovo je četvrta podjela platnih kartica u Šamcu

Načelnik opštine Savo Minić rekao je da je zajedno sa današnjim kontingentom podijeljeno ukupno 2.300 vaučera na ovom području da bi stanovnici, koliko je moguće, pokušali sanirati štetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision