FIFA: trofej sutra u Rumuniji, u četvrtak stiže u BiH – trofej od 18-karatnog zlata 7. i 8. marta u Sarajevu
2. Mart. 2014. u 12:24

Treća svjetska turneja originalnog FIFA trofeja Svjetskog nogometnog prvenstva koju organizira Coca-Cola u punom je zamahu, a ostalo je još pet dana do trenutka kada će Bosna i Hercegovina prvi put ugostiti ovaj simbol nogometa, jedinstva i fer-pleja.

Nakon tri dana provedena u Švedskoj Trofej sutra stiže u Rumuniju, koja se nije plasirala u završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva ove godine u Brazilu. Slijedeća stanica je Češka Republika, koja se, na žalost čeških navijača, također nije plasirala na ovo najvažnije nogometno takmičenje. Za razliku od ove dvije stanice, Trofej će posebnim avionom stići u Bosnu i Hercegovinu, čiji je nogometni tim napravio historijski podvig i vratio našu zemlju na svjetsku nogometnu scenu, plasiravši se na finalni turnir u Brazilu.  Inače, priča o ovom trofeju počinje 1970. godine, nakon što je Brazil 1970. treći put osvojio naslov svjetskog prvaka u nogometu. FIFA-ina pravila su nalagala da Brazilci zadrže kup Julesa Rimeta u trajnom vlasništvu, te je tako FIFA trebala novi trofej. Među 53 idejna rješenja koja su ponudili umjetnici iz cijelog svijeta Silvio Gazzaniga je odnio prvu nagradu. “Novi trofej predstavlja radost, likovanje i veličinu sportiste u trenutku pobjede: dvije stilizirane figure koje drže svijet u zraku”, objasnio je tada umjetnik, rođen u Milanu 1921, gdje je i stjecao skulptorsko obrazovanje u više umjetničkih škola. pehar-sp2014-reutersPočevši svoje umjetničko djelovanje kao skulptor medalja, čaša i ukrasa, zahvaljujući ovom trofeju stekao je svjetsku slavu, te je nastavio stvarati historiju i druge nogometne trofeje kao što su Trofej Kupa UEFA 1972. i UEFA Super kupa 1973. Pored nogometnih trofeja kreirao je i trofej pobjednika Svjetskog prvenstva u bejzbolu 2001, trofeje za pobjednike svjetskih prvenstava u bobu i odbojci, kao i medalje za važne sportske događaje u košarci, plivanju, skijanju i slično.
Bosanci i Hercegovci ovaj 6,175 kilograma težak trofej od 18-karatnog zlata imat će priliku vidjeti 7. i 8. marta u dvorani “Mirza Delibašić”. Na putu do sobe sa Trofejem sve posjetioce očekuju brojne interaktivne igre i animacije, te jedinstvena hologram-soba, što će sve zajedno činiti nezaboravno iskustvo koje će biti kao priprema za pravu nogometnu euforiju koja će svoj vrhunac doživjeti 15. juna 2014., kada će naša nogometna reprezentacija igrati historijsku utakmicu protiv Argentine na legendarnom stadionu Maracana u Rio de Janeiru.