Subota, August 9, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Fitch snizio hrvatski kreditni rejting za jedan stepen
9. August. 2014.

Agencija Fitch snizila je danas kreditni rejting Hrvatske za jedan stepen, na ‘BB’ za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i ‘BB+’ u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug, javlja Hina.

Snizivši rejting dva stepena  ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor's drži još od početka ove godine. Treća velika agencija Moody's hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na ‘Ba1’.  Istodobno, Fitch je hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u stranoj valuti zadržao na ‘B’.

U saopštenju Fitch navodi da je vrlo skeptičan oko sposobnosti Hrvatske da u srednjem roku stabilizira visoki udjel javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Znatan rebalans ovogodišnjeg proračuna, proveden u aprilu, čini se da je Hrvatsku doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države srezao sa 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014. (uključujući i transfer dijela mirovina iz drugog u prvi stup), a u skladu s preporukama Europske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP), pokrenute u januaru, kaže se u priopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision