Utorak, August 5, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Sport, Vijesti
FK Željezničar: Neprihvatljiv spoznorski ugovor između NSBiH i BH Telecoma
5. August. 2014.

 

Sponzorski ugovor, potpisan između BH Telecoma d.d. Sarajevo i Nogometnog saveza BiH (NSBiH) neprihvatljiv je za Fudbalski klub (FK) Željezničar Sarajevo.

“Žao nam je što je NSBiH na ovaj način iskoristio svoje ovlasti, utvrđene članom 53. Statuta NSBiH. Smatramo da je pogrešan postupak koji je doveo do zaključenja predmetnog sponzorskog ugovora, te da način raspodjele prava i obaveza po osnovu komercijalizacije prenosa utakmica nije adekvatan, što je u zbiru, u najmanju ruku, štetno po naš klub”, saopštio je danas ovaj klub.

Navodi se da je potpisivanju sponzorskog ugovora prethodio samo jedan sastanak (organizovan od NSBiH 16. jula 2014.), tokom kojeg su klubovi obaviješteni da je BH Telecom za komercijalizaciju prenosa utakmica ponudio iste uslove kao i za prošlu takmičarsku sezonu.

“Na ovom sastanku nam je pojašnjeno da će sredstva dobijena sponzorskim ugovorom biti linearno raspoređena svim klubovima (po 56.000 KM) koji se u sezoni 2014/2015. takmiče u BH Telecom Premijer ligi BiH. Pored toga, u toku sastanka smo obaviješteni da su klubovi dužni omogućiti BH Telecomu/Mojoj TV prenos većeg broja utakmica u odnosu na prošlu godinu. U konačnici, NSBiH pokušava obavezati naš klub na prenos pet domaćih utakmica u toku trajanja jesenjeg dijela Premijer lige, i to: Željezničar- Široki Brijeg (2. kolo); Željezničar- Zrinjski (4. kolo); Željezničar- Zvijezda (9. kolo); Željezničar- Velež (11. kolo) i Željezničar- Sarajevo (13. kolo)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da ovo znači da od sedam domaćih utakmica FK Željezničara, direktnog televizijskog prenosa neće biti za samo dvije,  protiv Viteza i Čelika, koje ovaj klub može slobodno komercijalizirati.

“Osim toga, uvidom u predloženi raspored evidentno je da nema niti jednog prenosa domaćih utakmica Nogometnog kluba (NK) Zvijezda, da se prenose samo dvije domaće utakmice NK Čelik i NK Travnik… U konačnici, linearnu podjelu sredstava prati nelinearni raspored prenosa utakmica”, smatraju u FK Željezničar.

Pojašnjavaju da je ovo za njih neprihvatljivo, prije svega, “jer TV prenos umanjuje broj gledalaca na utakmici, kao i što im preostaju samo dvije utakmice čija prava na prenos mogu prodati drugim TV kućama (u prošloj sezoni, po ovom osnovu, FK Željezničar je zaradio približno 60.000 KM), te što su dodatne obaveze po sponzorskom ugovoru (npr. broj banera BH Telecoma, objavljivanje znaka BH Telecoma na dresovima i pres-panoima…) u nesrazmjeru sa trenutnom ponudom prema postojećim marketinškim partnerima”.

“Potpuno je jasno da ova dva faktora znatno utječu na finansijsku dobit našeg kluba”, kaže se, između ostalog, u saopštenju FK Željezničar.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision