‘Foreign Affairs’: U BiH, nažalost, ostaje status quo!
5. Mart. 2014. u 23:35

Bosanci i Hercegovci imaju mnogo razloga da traže promjene, ali nažalost, vjerovatnije je da će prevladati status quo, piše ugledni američki list „Foreign Affairs“, koje izdaje Vijeće za vanjske poslove, utjecajna nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Autorica teksta Milada Vachudova u opširnom tekstu pojašnjava kompleksnost situacije u BiH nakon Dejtona, no tvrdi da će do promjena na ovakav način teško doći te navodi tri razloga za to.

”Na prvom mjestu demonstranti u Federaciji ne podržavaju neku alternativnu političku stranku. Kako stvari stoje, oni ne mogu skinuti vlast, jer nemaju više za koga glasati. Političke stranke, a ne civilne inicijative idu na izbore i formiraju vlasti.

U demokratiji građanskim pokretima uvijek iz sjene upravljaju političke stranke. Ako BiH želi promjene, trebaju ili nove stranke ili promjene u starima. Političke stranke upravljaju velikim brojem radnih mjesta i zato glasači sami glasaju za status quo” – navodi se u tekstu.

Također, na drugom mjestu, ističe autorica, bilo kakva suštinska promjena Dejtona je nije moguća bez poštivanja etničkog principa. Glavni interesi velike većine u BiH su i dalje zasnovani na etničkom identitetu.

Kao treći razlog, navodi se činjenica da su Evropsku uniju, bh. lideri nadigrali, jer evropske reforme u suštini uvijek vode vlasti i elite. Ali, EU nije uspjela natjerati bh. političke lidere da sarađuju.

”EU ima dugu tradiciju korištenja evropskog proširenja kao mehanizma pritiska na zemlje u procesu integracije. Ali, to djeluje samo kada politički lideri osjećaju da ispunjavanje tih uvjeta im donosi pobjedu na izborima, što, nažalost nije slučaj u BiH. Štaviše, uvjet Sejdić-Finci je dobar izgovor za političare, s obzirom da ni dio evropskih zemalja ne poštuje sve odluke Evropskog suda za ljudska prava” – navodi se u tekstu.