Ponedjeljak, August 11, 2014
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana
“Glas Rusije”: Crnoj Gori i Hrvatskoj se vratio bumerang sankcija prema Rusiji
11. August. 2014.

Sankcije Rusiji, koje su uvele Crna Gora i Hrvatska, sada se tim zemljama vraćaju kao bumerang i nanose im veliku štetu, navodi se u komentaru “Glas Rusije”.

“Kada je nedavno crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio da Crna Gora uvodi sankcije Rusiji kako bi što prije postala član EU i NATO, vjerovatno nije slutio koliko brzo će slijepo ispunjavanje evropskih želja izazvati štetne posljedice po Crnu Goru”, navodi se u komentaru ruske radio-stanice.

“Glas Rusije” ističe da se isto može reći i za druge zemlje, poput Hrvatske, koje se “ovih dana u čudu pitaju kako je moguće da im provjerena politika povlađivanja briselskim hirovima ne donosi više korist, nego samo ozbiljnu štetu”.

U komentaru se podsjeća da je cijeli niz tamošnjih velikih proizvođača prehrambenih proizvoda do sada ostvarivao značajne prihode u Ruskoj Federaciji, a vjerovatno najupečatljiviji primjer uspješnog proboja hrvatskih proizvoda na rusko tržište je bila “Podravkina” supa, koja se barem do nedavno, mogla kupiti u svakom moskovskom supermarketu.

“Kada se uzmu u obzir navedena negativna iskustva srpskih susjeda, koji su požurili da se pohvale Briselu kako vješto umiju da driblaju Rusiju igrajući u `zajedničkom evropskom timu`, što se odmah zatim pretvorilo u njihovu vještinu da postignu autogol, onda zvuči vrlo ohrabrujuće činjenica da se Srbija našla na spisku onih zemalja iz kojih Rusija namjerava ubuduće da u mnogo većoj mjeri kupuje poljoprivredne proizvode”, dodaje se u komentaru “Glasa Rusije”.

Beograd: Počeo sa radom Koordinacioni centar za pomoć pri izvozu u Rusiju

U Privrednoj komori Srbije /PKS/ danas je počeo sa radom Koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju, saopšteno je iz PKS.
Koordinacioni centar biće na raspolaganju izvoznicma 24 časa dnevno i u stalnom kontaktu sa Trgovinskim predstavništvom Rusije u Srbiji.

Ovaj centar trebalo bi da pomogne u rješavanju svih eventualnih problema u vezi sa izvozom na rusko tržište, a u njegov rad biće uključeni i predstavnici ministarstava trgovine i poljoprivrede i Uprave carina Srbije.

Predsjednik PKS-a Željko Sertić rekao je ranije da će svi zainteresovani moći da dobiju podatke, uputstva i informacije, od kontakata do prijedloga kako se pišu papiri za carinu do informacija o potrebnim sertifikatima i procesu sprovođenja svih elemenata potrebnih da proizvedena roba stigne u Rusiju.

Cvijanović: Rusko tržište – šansa za izvoz prehrambenih proizvoda

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je tržište Ruske Federacije jedna od šansi za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske.
“Ukoliko imamo potencijala i mogućnosti da proizvedemo sve što je potrebno, to bi bila sjajna prilika da plasiramo svoje proizvode na rusko tržište”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je to prilika za proizvođače da se potrude.

Ona je podsjetila da je ranije bilo razgovora sa Rusijom o mogućnosti isporuke određenih prehrambenih proizvoda i hrane, kad je u pitanju Moskva i to područje, znajući koje su to ogromne količine svih namirnica i robe potrebnih za jedno tako veliko tržište.

“Svakako, to je jedna od šansi”, rekla je Cvijanovićeva.

Odlukom ruske Vlade, u narednih godinu dana zabranjen je uvoz određenih proizvoda iz zemlja članica EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision