Utorak, August 5, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Godišnjica hrvatske vojne akcije “Oluja” – Nakon devetnaest godina gorčina na obje strane – Izgraditi državu ljudskih prava
5. August. 2014.

Danas se navršava 19 godina hrvatske vojne akcije “Oluja”. Akcija je 4. avgusta 1995. godine započela ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su gotovo petinu države, što je uticalo na mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U akciji Oluja pod hrvatsku upravu vraćeni su dijelovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. U operaciji “Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Hrvatski ministar branilaca Predrag Matić i delegacija vlade jutros su položili vijenac na zagrebačkom groblju Mirogoj, povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. godišnjice akcije ”Oluja”. Dok Hrvatska obilježava Dan pobjede, u Republici Srpskoj i Srbiji služen parastos žrtvama akcije “Oluja”.

Proslava 19. godišnjice Vojno redarstvene akcije “Oluja” koja se u utorak održava u Kninu, i ove godine stiže u tenzijama između radikalnih braniteljskih udruga i hrvatske Vlade, no većinu građana sve manje zanima hoće li hrvatski državni vrh biti ponovo izviždan u Kninu, ko će doći i ko govoriti. Kod onih koji su ‘Oluju’ najgore proživjeli na obje strane prevladava gorčina i nezadovoljstvo, a kod mladih, koji su prije 19 godina rođeni, neznanje i nezaintersiranost.

Prošlo je 19 godina od “Oluje, na pitanje koje asocijacije ta riječ izaziva kod njih, od mladih ljudi dobili smo ovakav odgovor:

“Oluja? – pa, nekakvo nevrijeme, nekakav kaos,nešto loše, razaranje …”

Zagrepčani Lara i Danijel nisu iznimke, žive život sada i politika ih, kažu, ne zanima, a o samoj ratnoj ‘Oluji’ znaju malo ili ništa. „Iskreno, ne znam puno baš o tome”, priznaje 22-godišnji student Danijel, a njegova 17-godišnja prijateljica Lara zna još manje.

U Kninu, ali i u cijeloj Hrvatskoj u utorak se obilježava 19. obljetnica od ulaska Hrvatske vojske u Knin u akciji „Oluja“.

Knin je bio središte pobune dijela hrvatskih Srba koja je četiri godine kontrolirala gotovo petinu teritorija države, i koja je taj prostor etnički očistila – preko 250.000 Hrvata prognano je sa svojih ognjišta, a oni koji su ostali – većinom starci – bili su nekažnjeno ubijani.

Akcija je trajala 84 sata, a uz slamanje pobune ostvaren je još jedan cilj – deblokiran je Bihać koji je bio u obruču snaga bosanskih i hrvatskih Srba, a kojem je Ratko Mladić bio namijenio sudbinu Srebrenice, samo u mnogo većim razmjerima.

Na proslavi u Kninu je cijeli državni vrh. Kakve će biti poruke, naznačio je predsjednik Ivo Josipović u svojoj prigodnoj čestitci.

„Nakon pobjede u ratu, moramo pobijediti i u miru“, kazao je.

“Pobijediti u miru znači u punoj mjeri izgraditi demokratsku i funkcionalnu državu, državu ravnopravnih građanki i građana, državu ljudskih prava i sloboda, zemlju u kojoj vlada pravo, a institucije države služe građanima. Pobijediti u miru znači izgraditi državu u kojoj svatko može pristojno živjeti od svoga rada i uživati u sigurnosti. Pobijediti u miru znači razumjeti i prihvatiti različitosti, pa i pružiti ruku i onima koji su u ratu bili na drugoj strani, osjećati sućut za svaku žrtvu“, poručio je hrvatski predsjednik. Vladajući se pribojavaju da će se u utorak u Kninu ponoviti vukovarski scenarij. Naime, prošlog puta – na obilježavanju pada grada – onemogućeno im je sudjelovanje u koloni sjećanja ulicama Vukovara.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision