Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Građani iz inozemstva se za glasanje mogu prijaviti do ponoći
29. Juli. 2014.

Centralna izborna komisija BiH večeras do ponoći prima zahtjeve bh. građana koji žive u inozemstvu, za evidenciju za glasanje na općim oktobarskim izborima . Iz CIK-a su ranije upozorili da ukoliko to ne učine do ovoga krajnjeg roka bh. građani iz dijaspore neće biti evidentirani na biračkim spiskovima, a samim time neće moći ni glasati.

Mali broj

Isto važi za glasače koji su ranije od CIK-a BiH dobili obrasce za potvrdu prijave adrese prebivališta, ako su glasali na posljednjim izborima u BiH, odnosno ako su već dobili PRP 2 obrasce, moraju ih do ponoći vratiti CIK-u.

Inače, CIK je od ukupno oko 37.000 obrazaca koje je dostavio bh. građanima u inozemstvu da bi potvrdili registraciju povratnu informaciju do posljednjeg radnog dana prošle sedmice dobio tek od oko 5.000 građana,što je izuzetno mali broj.

Broj novih birača, odnosno onih koji su se prijavili na obrascu koji se koristi za prvu prijavu bio je oko 20.000 hiljada.

Obrazac PRP2

Za građane iz dijaspore koji to još nisu učinili, najefikasniji način prijave, odnosno potvrde za glasanje je putem e-maila [email protected], a na internetskoj stranici izbori.ba dostupan je obrazac PRP1, koji mogu ispuniti i oni koji su već glasali u BiH, ali iz nekog razloga nisu dobili obrazac PRP2.

Uz popunjene obrasce potrebno je dostaviti i kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata.

Raseljeni i Brčaci

U ponoć istječe i rok za dostavljanje podataka o promjenama u evidenciji raseljenih lica, ali i za određivanje biračke opcije za birače u Brčko Distriktu koji moraju da se opredijele za entitetsko državljanstvo.

Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska bit će obavljeno 28. augusta u ponoć, nakon čega će 4. septembra CIK BiH objaviti broj birača po izbornim jedinicama.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision