Gradonačelnik Londona: Oduzeti dijecu radikalnim muslimanima – „radikalizaciju dijece treirati kao oblik zlostavljanja“
3. Mart. 2014. u 12:18

LONDON – Muslimansku dijecu koju njihovi roditelji radikalizuju treba tretirati kao žrtve zlostavljanja i izdvojiti iz njihovih porodica, istakao je danas gradonačelnik Londona Boris Džonson. Dijeca izložena riziku od islamskog ekstremizma treba da budu smještena u državne ustanove kako bi se sprječilo da postanu “potencijalne ubice ili bombaši-samoubice”, napisao je DŽonson u autorskom tekstu za list “Dejli telegraf”, a prenjela agencija AFP.
On je istakao da policija i socijalne službe nerado intervenišu u ovakvim slučajevima zato što je Britancima “usađeno da ne budu skloni osuđivanju drugih kultura”, kao i zbog nedovoljno jasnih zakona. “Problem radikalizacije se značajnije ne pogoršava, ali nije ni počeo da se smanjuje”, istakao je gradonačelnik Londona i dodao: “Procjenjuje se da možda postoji više stotina dijece, posebno onih čiji roditelji pripadaju zabranjenoj ekstremističkoj vehabijskoj grupi Al-Muhadžirun, koje podučavaju suludim stvarima. Njima usađuju ludu želju za ubistvom i smrću.”
“Dijete sada može da bude oduzeto roditeljima ako je izloženo pornografiji ili je zlostavljano, ali ne ako je izloženo ovom krajnje nihilističkom pogledu na svijet, što bi moglo da rezultuje time da dijete postane ubica”, istakao je DŽonson.
On je dodao da bi zakon trebalo da tretira radikalizaciju kao oblik zlostavljanja dijece i da bi trebalo da ih smjesti u državne ustanove “radi njihove bezbednosti i bezbednosti drugih ljudi”.