Nedjelja, August 10, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Gube se miliona KM – BiH za 10 mjeseci nije učinila ništa kako bi privrednike približila EU
10. August. 2014.

Bosna i Hercegovina godišnje gubi stotine miliona maraka zbog nemogućnosti izvoza prehrambeni proizvoda u zemlje Evropske unije, a posljedice će uskoro biti još katastrofalinije jer su pravila prilikom trgovine prehrambenim proizvodima sve rigoroznija i na tržištu CEFTA-e, gdje BiH još uvijek može slobodno izvoziti ove proizvode, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina ima obavezu uvesti evropske sisteme za nadzor proizvodnje i prerade namirnica životinjskog porijeka kao i drugih prehrambenih proizvoda kako bi kompanije iz BiH mogle nesmetano trgovati na tržištu Evropske unije.

Unatoč tome vlasti Bosne i Hercegovine ništa ne čine kako bi domaće privrednike približili tržištu Evropske unije.

Nakon smjene ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića u oktobru prošle godine BiH nije donijela niti jedan propis koji bi domaće prehrambene kompanije približio svjetskom tržištu, iako bi to za kratko vrijeme moglo oporaviti kompletnu privredu zemlje.

Prije nekoliko dana iz BiH je na tržište Dubaija i Abu Dhabija otpremljena druga tura prehrambenih proizvoda nekoliko vodećih bh. kompanija poput Vispaka, Klasa, Oaze, kompanije Akova, ali je firma Balkan Trading, posredstvom koje se bh. proizvodi i plasiraju na tržište zemalja Zaljeva, po drugi put platila kaznu kada je roba došla na tamošnje tržište, jer bh. proizvodi ne posjeduju takozvani zdravstveni certifikat.

“Ukoliko zdravstveni certifikar bh. kompanije ne mognu dobiti i unarednom periodu, ali i sve druge certifikate koje međunarodna tržišta traže, u pitanje će biti dovedeno i tržište zemalja Zaljeva kao i tržište CEFTA-e, jer se sve više pooštravaju kriteriji trgovanja prehrambenim proizvodima u na ovim tržištima” – upozoravaju stručnjaci.

Više sagovornika iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su za Patriu kako ministar Boris Tučić, po nalogu politke Milorada Dodika namjerno blokira sve procese koji bi trebali unaprijediti izvoz prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, želeći na taj način još više srozati stabilnost zemlje i pokazati kako BiH nije funkcionalna država.

Jasno je da se takvim stavovima Dodika i Tučića, kažu izvori iz Ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ne otežava život samo u Federaciji BiH, već su na direktnom udaru privrednici i građani i iz Republike Srpske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision