Subota, August 9, 2014
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Haker iz BiH pokušao ukrasti novac s računa u SAD
9. August. 2014.

Policija u gradu Klintonu u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je istragu protiv zasad nepoznatog lica koje je u BiH pokušalo izvršiti bankarsku krađu u visini od 2.500 američkih dolara.

Prema navodima klintonske policije, američki građanin je koristeći bankomat u lokalnoj prodavnici digao iznos od 40 dolara. Istog dana, iz njegove banke mu je stiglo obavještenje da je neko u BiH koristeći podatke s njegove kartice pokušao kupiti robu u vrijednosti od 2.425 dolara.

Kako je navedeno, transakcija od 40 dolara obavljena je 5. avgusta u 7.22 ujutro, a pokušaj transakcije u vrijednosti od 2.425 dolara zabilježen je u BiH istog dana u 15.09.

Banci se transakcija učinila sumnjivom jer im je bilo teško povjerovati da bi se vlasnik kartice u tako kratkom vremenu mogao zateći u BiH, skoro 10.000 kilometara od Klintona, pa je zaustavljena prije realizacije.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u petak je za Nezavisne potvrđeno da im se do sada niko iz SAD nije obratio povodom ovog slučaja.

Nezvanično smo saznali da je u ovakvim slučajevima uobičajeno da lokalna policija u SAD prvo obavijesti centralu Interpola u Vašingtonu, a da onda Interpol traži pomoć bh. vlasti.

Uobičajeno je da taj postupak traje sedam do osam dana prije obavještenja BiH. U Udruženju banaka BiH su nam rekli da postoji mogućnost da su hakeri iz BiH upali u bazu podataka neke od kompanija koja čuva tajne podatke u Americi, i da iskoristili informaciju o kreditnoj kartici za pokušaj krađe novca.

“Nekoliko puta smo vodili kampanje i upozoravali javnost da paze na mogućnost krađe novca s kompromitovanih kreditnih kartica. Čim primijete nešto sumnjivo treba da obavijeste matičnu banku, da se kartica poništi”, naveli su oni.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision