Četvrtak, Oktobar 12, 2017
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Helsinški komitet SAD: Neprovođenje presude Sejdić i Finci blokira napredak BiH
12. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: bhrt.ba

Bosna i Hercegovina je postigla značajan napredak, ali neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, te ustavnih reformi postaju sve veća prepreka demokratskom razvoju, ekonomskom napretku i evropskim integracijama, navodi se u izvještaju američkog Helsinškog komiteta.

Kada je, kako se navodi u izvještaju, postalo jasno da zaštita kolektivnih prava Srba, Hrvata i Bošnjaka, koja je ugrađena u Dejtonski mirovni sporazum ide na štetu primjene međunarodnih normi o ljudskim pravima i univerzalnim slobodama, presuda koju je donio evropski sud bila je tračak nade da će konačno biti usvojene ustavne promjene.

Zvaničnici RS-a nastrojeni nacionalistički, hrvatski političari hoće entitet

“Ali, odluka je došla u vrijeme kada je saradnja glavnih političkih igrača bivala sve manja, što je stalni izvor zabrinutosti. Uporno nacionalistički nastrojeni zvaničnici Republike Srpske aktivno pokušavaju potkopati autoritet državnih vlasti u namjeri da pojačaju podršku njihovim separatističkim ciljevima i međunarodnom priznanju tih ciljeva”, navedeno je u izvještaju.

Neki lideri bosanskih Hrvata, kako je navedeno, osjetili su se posebno ranjivim kao najmalobrojniji konstitutivni narod. U određenom smislu ohrabreni i time što je „tvrdokornost bosanskih Srba bila tolerirana, proširili su interpretaciju kolektivnih prava i osporili pravo bošnjačkih glasača da učestvuju u izboru hrvatskog člana predsjedništva BiH iz Federacije, te želju da ostanu u Federaciji sa Bošnjacima, nasprot uspostavljanju njihovog etničkog entiteta“.

Bošnjački lideri se uklopili u opće sivilo

“Bošnjački lideri, među kojima su neki bili spremniji za umjanjivanje utjecaja etničkog u politici, uglavnom su se jednostavno ukopali u političkoj moći kao branitelji naroda koji je najveća žrtva konflikta, čineći tako pozitivnu promjenu manje imperativom”, navedeno je u izvještaju.

Frustracija međunarodne zajednice neuspjehom niza pokušaja usvajanja reformi dovela je do toga da pritisak popusti, pa da BiH bude eklatantan primjer članice OSCE koja krši politička prava dijela svojih građana.

“Mladi iz BiH traže više prilika izvan države, ako to mogu. U Federaciji učenici se sami bore protiv problema “dvije škole pod jednim krovom” i etničke segregacije. U oba entiteta etnička homogenost koja je posljedica etničkog čišćenja tokom rata može voditi izolaciji i diskriminaciji onih koji su se vratili svojim kućama. Lokalne vlasti u RS često ne procesuiraju fizičke napade, uznemiravanje i diskriminaciju manjinskih zajednica, a zvaničniti tog entiteta čine malo ili nimalo da usvoje pozive Bošnjaka za razumna prava u oblasti obrazovanja i kulture”, navedeno je, između ostalog, u izvještaju američkog Helsinškog komiteta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision