Nedjelja, Juli 13, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Hoće li popis dati tačne podatke o nacionalnoj strukturi?
13. Juli. 2014.

Prije objave preliminarnih rezultata popisa stanovništva u našoj zemlji krajem ove godine, već na površinu izlaze manjkavosti. Vijeće ministara bilo je dužno donijeti odluku o šifrarniku prije nego što je Zavod za statistiku BiH krenuo u obradu podataka.

Šifrarnik o nacionalnoj strukturi, koji je trebao biti usvojen ranije, zadat će glavobolje nakon popisa. Zbog sličnih pojmova o etničkom izjašnjavanju rezultati popisa neće biti stvarni pokazatelj nacionalne strukture stanovništa – upozoravaju stručnjaci. “Bit će manje Bošnjaka jer će se jedan broj izjasniti kao Muslimani”, pojašnjava Hasan Zolić, profesor statistike i demografije.

“Ne postoji mogućnost da će se modalitet Bošnjak-Musliman iskazivati zbirno ni u kom slučaju osim u slučaju odluke koja bi dala mogućnost da to odradimo, u suprotnom će Bošnjaka biti manje nego što ih ima”, ističe Hidajeta Čolović, zamjenica direktorice Zavoda za statistiku FBiH.

Agencija za statistiku BiH koja je morala voditi računa o pripremama za popis, više je pažnje posvetila da bude održan u roku. “Ta tri pitanja vezana za nacionalnost, jezik, vjeroispovijest će biti izdvojena iz obrade podataka i sve što obrađujemo u ovom dijelu neće biti vezano za ova tri pitanja”, kaže Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Međutim, prije same obrade podataka Vijeće ministara trebalo je donijeti odluku kojom bi se pojmovi Bošnjak i Musliman izjednačili. “Ne znam da je to problematično, ali u tajništvu toga kao kandidirane tačke dnevnog reda Vijeća ministara nema”, napominje Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

A bez te tačke rezultate popisa stanovništva svako će tumačiti kako hoće. “Smatramo da su članovi Vijeća ministara sve vrijeme računali s tom manipulacijom čije posljedice mogu biti veoma štetne za cjelokupan integritet popisa. Upozoravamo Vijeće ministara da svoju obavezu provedu”, poručuje Halid Genjac iz SDA, delegat u Domu naroda BiH.

Ovo svakako ide na ruku manipulaciji brojem i zastupljenošću naroda u institucijama, upozorava Mladen Ivanić iz PDP-a, delegat u Domu naroda BiH. “Oni koji misle da je Bošnjak-Musliman jedno te isto, oni će to zbrajati – što im niko neće moći zabraniti – i na svoj način tumačiti rezultate popisa, a oni koji to ne prihvataju će razdvajati ta dva pojma”, dodaje on.

Problem je i ko će nadzirati provjeru podataka, tenderi za međunarodne posmatrače padaju. “Kod izbora revizora ima politike. Ali, bitno je da on utvrdi da li se ispravno radilo”, kaže profesor Zolić.

Podaci o broju stanovnika, teritorijalnom rasporedu i starosnoj strukturi biće poznati do kraja ove ili početkom naredne godine. Na one o nacionalnoj strukturi sačekat ćemo, a njihova objava bez sumnje otvoriće mnoga pitanja i biti povod za nove političke igre.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision