Nedjelja, Juni 18, 2017
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Hrvatska odustaje od uvođenja obaveznog vojnog roka
18. Juni. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Hrvatska odustaje od uvođenja obaveznog vojnog roka, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević. Odgovarajući na novinarski upit o mogućnosti uvođenja obaveznog „temeljnog vojnog osposobljavanja“, kako se ta opcija službeno nazivala, ministar je kazao kako „više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići.“

Krstićević je to kazao u Središtu za temeljnu obuku u Požegi na polaganju prisege ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. On je kazao kako je Hrvatskoj vojsci potrebno pomlađivanje, ali da se ono provodi kroz vojno osposobljavanje na dobrovoljnoj bazi, za što postoji pojačan interes.

Radi se o drugoj ovogodišnjoj generaciji ročnika – njih gotovo 400, od čeka su 94 žene. To je četvrtinu od ukupnog broja. Kako je ove godine znatno porastao interes za dragovoljno vojno osposobljavanje, u rujnu se planira treći ciklus obuke, najavio je ministar.

Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj je „zamrznuto“ 2008. godine, njegovo ponovno uvođenje inicirala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović još tijekom svoje izborne kampanje pred dvije i po godine, a početkom ove godine Ministarstvo obrane je izišlo sa prijedlogom operacionalizacije njegovog uvođenja.

Ideja o ponovnom uvođenju vojnog roka tumačila se od njenih protivnika kao pokušaj militarizacije hrvatskog društva. Osim toga, upozoravalo se da je to izuzetno skup projekt, koji u konačnici ne bi rezultirao značajnijim jačanjem obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision