Hrvatska: Stigao novi vodeni talas iz Slovenije – Raste i vodostaj Save u BiH
21. Februar. 2014. u 8:05

U Hrvatsku je Savom iz Slovenije stigao još jedan vodeni talas zbog čega su i dalje ugrožena područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a nasipi su razmočeni i na rubu izdržljivosti. U mestu Čička Poljana još je odsečeno 80-ak kuća. Iz Ministarstva odbrane Hrvatske je saopšteno da je u pripravnosti oko 1.100 vojnika, prenose hrvatski mediji.
U šest naselja u blizini Siska poplavljeno je više od 200 kuća, i to zbog zaobalnih voda iz Odranskog polja, te će vojska tamo danas postaviti narodne kuhinje.
Sava i Kupa ne opadaju, pa su i dalje ugrožena sisačka prigradska naselja s oko 4.000 stanovnika, a Odra plavi gotovo sva naselja od Siska do Velike Gorice.

Vodostaj rijeke Save je na teritoriji Republike Srpske je povišen i dalje je u porastu, podaci su sektora za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS-a. Po posljednjem osmatranju od jutros u 08.00 sati vodostaj rijeke Save u Gradišci iznosi 696 cm i za četiri centimetra je manji od kote redovne odbrane od poplava. U RS-u je danas promjenljivo i oblačno vrijeme s povremenom kišom, češćom ujutru na zapadu i sjeverozapadu. Sredinom dana padavine prolazno prestaju na sjeveru, a nove kiša se očekuje kasnije popodne u većini predjela.

U noći kiša ponovo kratkotrajno prestaje u većini predjela, osim na jugu i zapadu gdje će i dalje padati slaba kiša.