Srijeda, August 6, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Hrvatska zahvalila srpskoj kontroli: “Pomogli ste u najgroznijim trenucima”
6. August. 2014.

Hrvatska kontrola leta zahvalila je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore na profesionalnom i brzom reagovanju zbog toga što je 30. jula preuzela kontroliranje hrvatskog vazdušnog prostora, kada je zbog nevremena u Zagrebu nestalo struje na radarskom sistemu, saopštila je SMATSA.

“Željeli bismo prenijeti ovu poruku svim vašim članovima, svim kontrolorima u vašim službama, bez obzira na to jesu li ili nisu bili prisutni te srijede poslijepodne, koja, iako ispunjena stresom, na sreću nije imala fatalni ishod i još jednom veliko hvala svima vama”, navodi se u pismu.

U srijedu, 30. jula u 13,22 dogodio se najgori incident u istoriji hrvatske kontrole leta jer je došlo do prekida u snabdijevanju strujom koji je za posljedicu imao gubitak radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama.

Hrvatska je, podsjeća se u pismu, tog ne tako opterećenog dana i sata, imala 119 preleta i osam otvorenih sektora i tih 35 minuta, dok Srbija, od koje je zatražena pomoć, nije raščistila hrvatsko nebo, bili su, za većinu kontrolora, najšokantnije i najgroznije minute u njihovim karijerama.

Hrvatska kontrola leta, uz svoj teritorij, kontroliše i 45 posto  prostora Bosne i Hercegovine , dok je ostalih 55 posto u nadležnosti SMATSA-e, javlja Blic.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision