Petak, Januar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Hrvatski mediji: Za gradnju Pelješkog mosta najbolju ponudu dali Kinezi, Hrvatska nema dozvolu BiH
12. Januar. 2018.Izvor vijesti: nap.ba

Hrvatske ceste su objavile da je za gradnju Pelješkog mosta najbolju ponudu dao kineski konzorcij predvođen kompanijom China Road and Bridge Corporation. Kinezi su u ponudi naveli kako bi most izgradili za 2,08 milijardi kuna (oko 270 miliona eura).

Druge dvije ponude na natječaju za gradnju tog mosta poslali su talijanski Astaldi i turski Ictas koji su ponudili da će most izgraditi za 2,55 milijardi kuna, dok je Strabag za taj posao tražio 2,62 milijardi kuna.Talijansko-turska ponuda je odbijena zbog nevaljane bankarske garancije. A na kraju je kao ekonomski najpovoljnija izabrana ona i najjeftinija – kineska.

Kompanije čije ponude nisu odabrane imaju pravo žalbe. Ponude za gradnju Pelješkog mosta otvorene su 15. septembra i Hrvatske ceste su imale rok od 120 dana za donošenje odluke o odabiru, a taj je rok isticao ovih dana.

Bosna i Hercegovina nije dala zeleno svjetlo za gradnju ovog mosta. Hrvatska most planira graditi u Malostonskom zaljevu, čime bi Bosni i Hercegovini bio zatvoren izlaz na otvoreno more, iako na to kao država ima pravo prema UN-ovoj konvenciji o pravu mora, piše agencija Patria.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision