Četvrtak, Juli 10, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
IFIMES: Sloveniji je potreban novi početak – Nove stranke i nova lica “nada” za budućnost – Država ostala bez ciljeva?
10. Juli. 2014.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz LJubljane, koji redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu pripremio je predizbornu analizu pred predstojeće prijevremene parlamentarne izbore u Republici Sloveniji, koji će se održati 13. jula 2014.godine. Poslije zavidnih rezultata u prvoj deceniji poslije osamostaljivanja Slovenija je počela plaćati visoku cijenu slabih odnosno pogrešnih odluka tadašnjih i kasnijih društvenih elita. Odmah poslije osamostaljivanja je ubrzano započelo zapošljavanje u javnom (državnom) sektoru. Pored zvaničnih struktura mlade slovenske države počele su se uspostavljati paralelne strukture iz pozadine. Poslije osamostaljivanja većina događanja na unutrašnjoj-političkoj sceni proizlazila je iz odnosa Јanez Јanša – Milan Kučan. Brojni akteri na slovenskoj političkoj sceni bili su u njihovoj funkciji posebno u funkciji Kučana s obzirom na njegovu političku moć, jer je čak u tri mandata bio na čelu države. Dobar dio slovenske društvene elite nastao je iz civilnog društva 80-tih godina prošlog stoljeća. Prije osamostaljivanja i za vrijeme osamostaljivanja taj dio civilnog društva se angažovao kroz političke stranke, civilno društvo se tako osiromašilo. Dogodilo se ono, što predstavlja najveću opasnost za demokratiju. Prestala je biti transparentna i mnoge ključne odluke bile su donesene u pozadini, iako su kasnije formalno bile donesene kroz odgovarajuće institucije. Upravo društvene elite, prije svega političke i privredne, opljačkale su državu. Tada se nije ni pretpostavljalo, kakav je obim te pljačke, ipak ta (ne)djela nisu mogla ostati sakrivena zauvijek. Radi se o pljački vlastite države u milijardama. Svaki dan u javnosti u vezi toga pojavljuju se nove činjenice.

Država ostala bez ciljeva?

Slovenija je 2004.godine postala punopravna članica saveza NATO i EU, 2010.godine članica OECD, te  članica brojnih drugih međunarodnih organizacija. Država je imela jasne ciljeve – članstvo u tim i drugim organizacijama. Ciljevi su se ostvarili, državno vođstvo nije imalo novih. Članstvo u EU, postalo je samo sebi svrha i nije bilo usmjereno u korist slovenačkih nacionalnih interesa, kao što je to učinila Poljska i još neke druge države.

Mikro i makro okolina se promijenila na štetu Slovenije.  Posljednji podaci pokazuju, da u EU zbog korupcije godišnje nestane preko 125 milijardi EVRA. Kriminal i korupcija su postali pošast, koji ugrožavaju supstancu slovenačke države.  Prisutni su fenomeni politizacije kriminala i kriminalizacija politike.

Nove stranke i nova lica “nada” za budućnost

Građani Republike Slovenije više nego očito nezadovoljni su sa postojećim političkim elitama i političkim strankama. Pojedinci iz političkih stranaka povezuju se sa kriminalom i korupcijom. Čak se bivši predsjednik Vlade Slovenije i u prvoj polovini 2008.godine predsjedavajući EU, Јanez Јanša, nalazi u zatvoru. To je pokrenulo brojne reakcije njegovih istomišljenika i istovremeno podsjetilo evropsku javnost, da su neki vidniji predstavnici Evropske pučke stranke , koja je vodeća unutar EU, u zatvoru, kao što je na primjer bivši talijanski premijer Silvio Berluskoni, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, pod ozbiljnim optužbama je i bivši francuski predsjednik Nikolas Sarkozy. Takav rasplet događaja je na slovenačkoj desnoj političkoj sredini  dodatno ojačao dvije tradicionalno narodnjačke stranke, koje nastoje očuvati hrišćanske i tradicionalne vrijednosti, Nova Slovenija-hiršćanske demokrate  i Slovenska pučka stranka. Istovremeno su se pojavile neke nove stranke, među kojima se izdvaja Stranka Mire Cerara, koja nije ideološki opterećena i koja pokušava povezati podijeljene građane te države bez obzira na njihove ideološke ili kakve druge razlike i koji su spremni zajednički raditi na blagostanju i boljoj budućnosti Slovenije. U SMC se uglavnom nalaze nova politička lica bez hipoteka iz prošlosti. Snažna podrška SMC potvrđuje, da je Sloveniji potrebna jaka stranka, koja bi državu izvukla iz duboke političke i privredne krize. Druga stranka slovenske politične krajnosti su Socijaldemokrate, koji su nasljednici nekadašnjeg Saveza komunista Slovenije. Stranka se nalazi u dubokoj krizi, jer se u periodu tranzicije nije uspjela transformisati u modernu političku stranku ljevice, nego je još uvijek opterećena recidivima prošlosti. SD je također samo jednom pobijedila na izborima i u periodu od 2008-2011 vodila je najslabiju vladu u istoriji samostalne Slovenije. Analitičari upozoravaju, da je Sloveniji potrebna stranka, koje nisu ideološki opterećene lijevom ili desnom krajnošću, nego stranka,, koje će djelovati povezujuće i koje će povratiti izgubljeno povjerenje građana u politiku i institucije slovenske države. Ubrzano je potrebno poboljšati konkurentnost slovenske privrede, i na takav način mnogi prisutni problemi lakše bi se riješili. Konačno došlo je vrijeme, za se zaključi sa periodom nacionalnog romantizma – Slovenci imaju svoju državu, osigurati moraju njenu budućnost za buduće generacije. Novoizabrana vlada moraće se suočiti sa brojnim problemima. Naglašavanje istorijskih podjela među Slovencima je vraćanje u prošlost. Sloveniji je potrebna budućnost. I drugi narodi imaju svoje istorijske podjele, ali rijetko tko naglašava prošlost na račun svoje budućnosti kao što je to u slučaju Slovenije.  Takva politika vodi državu u stanje „tihog“ građanskog rata i u opasnost vječitog dužničkog ropstva zbog neodgovorne politike zaduživanja aktualne ali i nekoliko posljednjih vlada.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision