Subota, Februar 10, 2018
Unsko-sanski kanton -6° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Region
Inicijativa: Prestati slavljenje ratnih zločinaca, prioritet dati pomirenju
10. Februar. 2018.Izvor vijesti: nap.ba

Inicijative mladih za ljudska prava Kosova i Srbije pozvale su vlade Prištinu i Beograd da prestanu da slave ratne zločince i prioritet daju procesu pomirenja.

“Nema tog obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa koji može donijeti razvoj srpskog i kosovskog društva ukoliko oba društva nemaju snage da se suoče sa zločincima iz sopstvenih redova i odaju počast svim žrtvama sukoba”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je u Prištini u Skupštini Kosova održana komemoracija haškom osuđeniku Haradinu Balji, a da je u Beogradu na skupu o Kosovu na poziv Vladine Kancelarije za Kosovu učestvovao Vinko Pandurović, osuđen za zločine u Srebrenici.

Obje organizacije navele su da vlade Kosova i Srbije, uz druge u regionu, zajednički treba da rade na uspostavljanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine, za čije se osnivanje zalaže Inicijativa REKOM.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision