Islanđani traže referendum o članstvu u EU
26. Februar. 2014. u 1:42

Oko 3.000 proevropski orijentisanih Islanđana, okupilo se jučer ispred parlamenta u Rejkjaviku, tražeći da vlada raspiše referendum o članstvu u Evropskoj uniji, poslije odluke da bez izjašnjavanja građana odustane od ponude za članstvo u EU.

Pošto su došle na vlast u maju prošle godine, Napredna i Nezavisna partija zamrznule su pregovore o pristupanju EU, a parlament sad razmatra da li da ih u potpunosti prekine – bez referenduma.

Dok su građani protestovali ispred zgrade parlamenta, u njoj se rasprava nastavila do duboko u noć i, kako se čini, poslanici danas neće glasati o ovom pitanju.

Sličan protest održan je na istom mestu u Rejkjaviku i juče, kada se ispred parlamenta okupilo 3.500 ljudi, na najmasovnijim demonstracijama od finansijske krize 2009, tražeći da vlada održi svoje obećanje dato na izborima u maju, da će održati referendum o članstvu u EU.

Islandska evroskeptična vlada prošlog septembra prekinula je pregovore o pristupanju EU, iako je to obećala u predizbornoj kampanji 2013. godine.

Vlasti su u petak objavile nacrt zakona o “povlačenju prijave za članstvo u Evropskoj uniji”, koju je Island podneo 2010.
Opozicione stranke požalile su se na to što nije bilo vremena za debatu o ovom pitanju, pa je odluka odložena. Kako se očekuje, rasprava će biti pokrenuta narednih dana, prenio je Frans pres.