Tiramisu je jedan od najpoznatijih kolača koji se ne peku. Naziv ovog poznatog talijanskog deserta dolazi od izraza “tira mi su”, koji se doslovno prevodi kao “pokupi me”.
Postoji više verzija ovog deserta, a ovaj je jedan od najednostavnijih.
Za ovu verziju ovog italijanskog deserta bit će vam potrebno:
- tri žumanceta
- tri bjelanceta
- pet kašika šećera
- 250 grama mascarpone sira
- jedna kašika ruma
- malo soli
Ostali sastojci za ovaj recept su:
- 250 grama piškota
- 150 mililitara kuhane kafe
- dvije kašike kakaa u prahu
Priprema:
Prvo, skuhajte crnu kafu i ostavite da se hladi. Potom, mikserom umutite žumanca s šećerom, a onda dodajte jednu kašiku ruma i mascarpone sir. Potrebno je mutiti sve dok ne dobijete jednaku smjesu.
Kada dobijete jednaku i glatku smjesu, počnite s pripremom bjelanaca. Potrebno ih je s malo soli umutiti u čvrst snijeg. Nakon toga smjesu od bjelanaca potrebno je postepeno dodavati u smjesu od žumanaca.
Sada slijedi priprema piškota. U ohlađenu kafu umočite piškote i redajte ih u čaše ili posude po želji. Prvo stavite red piškota, a onda sloj kreme. Ponovite postupak još jednu. Bitno je da posljednji sloj bude krema. Na kraju, tiramisu pospite kakaom u prahu.