Petak, August 1, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Istanbulska konvencija od danas na snazi u BiH – Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici
1. August. 2014.

U BiH će danas stupiti na snagu Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatija kao Istanbulska konvencija.

BiH je jedna od 11 evropskih zemalja koje su ratifikovale Konvenciju, među kojima se nalaze još Albanija, Andora, Austrija, Danska, Italija, Crna Gora, Srbija, Španija i Turska.

Konvenciju su ratifikovale Francuska i Švedska, ali će u tim zemljama na snagu stupiti 1. novembra.

Za Fondaciju “Udružene žene” iz Banjaluke i druge nevladine organizacije iz BiH, koje se dugi niz godina zalažu za unapređenje ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova, ovo predstavlja važnu prekretnicu u istoriji ženskog pokreta, ali, kako navode, preostaje još mnogo aktivnosti da bi se unaprijedio položaj žena i djece žrtava nasilja.

“Instanbulska konvencija je prvi sveobuhvatni instrument na evropskom nivou koji je usmjeren na pitanje nasilja prema ženama, a od početka jula 13 zemalja je ratifikovalo i 25 zemalja je potpisalo Instanbulsku konvenciju”, saopšteno je iz Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke.

Iz ove fondacije ističu da je stupanje na snagu ove konvencije važan korak, ali da je potrebna jaka realizacija i obavezanost država članica u pravcu efikasnog rada na sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i njihovoj djeci.

Prevencija nasilja prema ženama i nasilja u porodici je ključna u pravcu spašavanja života i smanjenja ljudske patnje, a konvencija uspostavlja zahtjeve prema vladama u smislu preventivnog rada i funkcionisanja, uključujući i obuku profesionalaca koji kontaktiraju sa žrtvama, bliska saradnja sa nevladinim organizacijama, uključivanje medija i privatnog sektora u uklanjanje rodnih stereotipa i druga pitanja. Konvencija je prvi dokument u svijetu koji prepoznaje neravnopravnost polova kao uzrok nasilja nad ženama i nasilja u porodici i definiše način kako da se ovaj uzrok eliminiše. Osim aktivnosti vladinih institucija, važno je da se pojedici uključe u borbu protiv rodnih stereotipa, štetnih tradicionalnih praksi i diskriminacije prema ženama.

Konvencija teži da osigura žrtvama i svjedocima nasilja prema ženama zaštitu i podršku, uključujući intervencije policije i zaštitu kroz službe podrške, kao što su specijalizovane službe zaštite poput neprekidno dostupnih sigurnih kuća, besplatnog SOS telefona, rodno senzibilisane pravne pomoći i drugo. Da bi žene imale zaštitu, važno je osigurati da žrtve imaju pristup adekvatnim informacijama o dostupnim servisima pomoći.

U vezi sa materijalnim pravom, Instanbulska konvencija usmjerava države članice na usvajanje niza novih krivičnih djela koja ranije nisu bila regulisana, kao što su psihološko i fizičko nasilje, seksualno nasilje i silovanje, genitalno sakaćenje žena, prisilni brak i prisilna sterilizacija.

Konvencija se ne zaustavlja na identifikovanju različitih oblika nasilja prema ženama, već traži od država članica da integrišu nova krivična djela u svoje zakonodavstvo i osiguraju da se efikasno istraže sve sumnje na nasilje prema ženama i nasilje u porodici.

Procesuiranje i kažnjavanje počinilaca nasilja je ključno za postizanje pravde za žene koje su preživjele nasilje i njihov nastavak života slobodnog od nasilja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision