Čokoholičari, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovita konzumacija čokolade uistinu korisna za ljudski organizam kroz više aspekata.
Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navalite na čokoladu bez grižnje savjesti – istraživanje objavljeno u publikaciji Appetite otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnosti.
U istraživanju je sudjelovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina te su se istraživale njihove prehrambene navike te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivnie sposobnosti, piše Telegraph.
Otkriveno je da je redovita konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga. Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac.
Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udjelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe.
U 16. st čokolada je doplovila do Europe i tad je korištena kao lijek za prehladu i vrućicu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh.