Istrage: U SRIJEDU GLASANJE O NEPRAVILNOSTIMA U UIO – Komisija: „Sve nadležne institucije da hitno poduzimu mjera iz svoje nadlženosti kada je u pitanju UIO“
10. Mart. 2014. u 23:33

 Istražna Komisija Zastupničkog doma za utvrđivanje  eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja  u UIO u srijedu bi trebala glasati o 4 zaključka koja su danas formulisana na sjednici Komsije, javlja reporterka BHRT. Današnjoj sjednici koja je treba biti završna,  prisustvovala su četiri člana što je bilo dovoljno tek za kvorum. Po završteku, članovi su kazali da su u radu utvrdili niz nepravilnosti. Predloženim zaključcima se  konstatuje da ima sasvim dovoljno argumenata koji ukazuju na to da je UIO u značajnoj mjeri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima. Traži se se od svih nadležnih institucija hitno poduzimanje mjera iz svoje nadlženosti kada je u pitanju UIO.

Od Vijeća ministara se traži  da u roku od 30 dana održi tematsku sjednicu sa posebnim akcentom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, javne nabavke. Jednim od zaključaka izražava se  nezadovoljstvo odnosom Tužilaštva i pravosudnih institucija, te se predlaže da Zastupnički dom zatraži hitnu reakciju Tužilaštva i sudova. Ukoliko komisija usvoji ove zakjljučke u srijedu, u četvrtak  bi se o njima trebao izjasniti i Zastupnički dom. Istražna Komisija je dobila i pismo OHR-a u kome se kaže da OHR ne posjeduje nikakva dokumenta, koji bi mogli imati koristi za Komisiju.