Petak, Februar 17, 2017
Unsko-sanski kanton 2° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Ivanić o reviziji tužbe: Ovakva odluka može dovesti do sukoba
17. Februar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o pokretanju procesa revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

“Prvi napad na Srbe bio je kada je otkazan posjet Tomislava Nikolića zbog hapšenja Nasera Orića. Nakon toga se desio napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici, produžilo se na Danu RS-a i kako je od toga napravljena velika politička kriza. Produžilo se i nastavilo devetim januarom, zatim privođenjem i saslušanjem ključnih ljudi iz reda srpskog naroda. Kulminiralo je revizijom”, kazao je Mladen Ivanić.

Ivanić je kazao da SDA ima namjeru da proizvodi krizu.

“Jasno je da je politika SDA proizvođenje krize. Niko drugi nije dao ovakav slijed događaja. Ovo zaslužuje politički odgovor. Kolege iz reda srpskog naroda koje su od mene tražili sjednicu nisu me uvjerili da ja tu sjednicu sazovem. Sjednica Predsjedništva bi kao svrhu imala legalizaciju ponašanja ovih ljudi, jer vjerovati da bi oni odustali od revizije je naivno, površno i pogrešno”.

Odluku o održavanju sjednica Predsjedništva BiH će donijeti naredne sedmice.

“Naredne sedmice ću donijeti odluku o tome da li će biti sjednice ili ne. Mi samo možemo konstatovati da je ovo urađeno van institucija BiH. SDA je napravila paralelne strukture, narednih dana ćete moći vidjeti kako funkcioniše paralelizam i to je najveći udar na Dejtonsku BiH”.

Poručio je da ukoliko se BiH poistovjećuje sa samo jednim narodom, onda je to vraćanje na predratne teme.

“Poistovjećivanje BiH sa samo jednim narodom jeste vraćanje na predratne teme i mislim da je ovo ozbiljno političko stanje. Posljedica je također odustajanje od konsenzusa prilikom donošenja političkih odluka. Odluku o tome u prošlosti nismo kršili ni ja, ni gospodin Čović”.

Ivanić tvrdi da ovakva situacija može dovesti do zaoštravanja odnosa.

“U ovakvim situacijama može doći do zaoštravanja odnosa, pa i sukoba, ali nam to ne treba. Moj prijedlog je da klubovi u Skupštini RS zatraže vanrednu sjednicu na ovu temu. Ne o reviziji jer ona nema teoretske šanse da prođe”.

Još je kazao da ima namjeru pisati PIC-u.

“Imam namjeru pisati pismo zemljama članicama PIC-a koje su garanti Dejtonskog sporazuma i reći im da su ovo najveći izazovi s kojom se Dejton suočio: paralelizam i rušenje institucija BiH. Svih ovih mjeseci sam pripremao teren znajući da će se ovo desiti, zato se više bavim implikacijama revizije nego samom revizijom”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision