Ivanov, Pendarovski, Halimi i Popovski u utrci za predsjednika Makedonije
7. Mart. 2014. u 23:29

Aktuelni makedosnki predsjednik Gjorge Ivanov ispred VMRO-DPMNE, Stevo Pendarovski ispred SDSM, Iljas Halimi ispre PDS-a i Zoran Popovski ispred GROM-a kandidati su na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 13. april ove godine.

Zanimljivo je da svaki od četiri kandidata za predsjednika Makedonije imaju zvanje univerzitetskog profesora. U slučaju da nijedan od kandidata ne osvoji 51 posto glasova, drugi krug izbora održat će se 27. aprila između dva kandidata sa najviše osvojenih glasova iz prvog kruga.

Ispred vladajuće stranke Makedonije, VMRO-DPMNE, kandidovan je aktuelni predsjednik Makedonije prof. dr. Gjorge Ivanov, rođen 1960. godine u mjestu Valandovo. Predavao je na mnogim univerzitetima uključujući i univerzitete u Grčkoj. Od 2013. je član Svjetske akademije nauka i umjetnosti.

Glavna opoziciona partija Socijaldemokratska unije (SDSM) kandidirala je Stevu Pendarovskog, rođenog 1963. godine, a predaje predmete na Američkom koledžu u Skoplju u oblasti međunarodnih odnosa.

Opoziciona Albanska demokratska partija (PDS) kandidirala je Iljasa Halimija, rođenog u selu Susike na Kosovu 1954. godine. Radio je kao profesor na Univerzitetu Tetovo.

Ispred partije Izbor građana Makedonije (GROM) kandidiran je prof. dr. Zoran Popovski, rođen 1962. godine u Skoplju, a do sada je predavao predmete u oblasti biologije na Univerzitetu “Ćirilo i Metodije”.