Utorak, August 5, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Izabran predsjednik libijskog Parlamenta – Borbe ne prestaju
5. August. 2014.

Agila Saleh Isa je za vrijeme vladavine Muammara Gaddafija bio na raznim pravosudnim dužnostima.

Novi libijski Zastupnički dom je u ponedjeljak navečer, na inauguralnoj sjednici u sredozemnom gradu Tobruku, izabrao Agilu Saleha Isu, nezavisnog zastupnika iz istočnoga grada Al-Kobe, za predsjednika Parlamenta.

Libijski Parlament, koji je izabran na izborima 25. juna, zamijenio je Opći nacionalni kongres, a u ponedjeljak je u Tobruku, na istoku zemlje, održao inauguralnu sjednicu u sjeni dubokih podjela.

Saleha Isu smatraju legalistom, a u vrijeme svrgnutog predsjednika Muammara Gaddafija bio je na raznim pravosudnim dužnostima.

Protivnički zastupnici okupili su se u Tobruku, oko 1.500 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija, u kojemu je situacija jako nestabilna od početka ofanzive oružanih grupa 13. jula.

Protivnički zastupnici i njihovi saveznici iz grada Misrate bojkotiraju ceremoniju, koju smatraju protuustavnom, jer ju je, prema njihovu mišljenju, trebao sazvati Nuri Abu Sahmein, predsjednik bivšeg saziva parlamenta, kojim su oni dominirali.

Borbe ne prestaju

Sahmein je pozvao zastupnike u Tripoli na svečanu predaju vlasti.

Analitičari smatraju da prisutnost predstavnika Arapske lige, misije Ujedinjenih naroda u Libiji i Organizacije islamske konferencije potvrđuje legitimnost inauguralne sjednice Parlamenta.

Više od 160 zastupnika, od ukupno 188, doputovalo je tokom vikenda u Tobruk, koji je za sada miran, tvrde zastupnici. Ta brojka nije potvrđena iz nezavisnih izvora, a ako se pokaže tačnom, značila bi potvrdu premoćne izborne pobjede nacionalista. Na terenu borbe između suparničkih milicija južno i zapadno od glavnog grada i dalje bjesne.

Analitičari ističu da milicije nastoje nadoknaditi poraz na izborima jačanjem svojeg utjecaja na vojnom planu.

Izvor: Agencije

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision