Izdat nalog za hapšenje Janukoviča, Ešton u Kijevu – Rusija povukla amabasadora – Ukrajina između Moskve i Brisela, moguća podela zemlje?
24. Februar. 2014. u 12:33

Vršilac dužnosti ministra policije Ukrajine Arsen Avakov izdao je nalog za hapšenje smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, javljaju svetske agencije. Nalog je izdat zbog masovnog ubistva demonstranata, napisao je na Facebook profilu.
“Otvorena je službena istraga zbog masovnog ubistva mirnih demonstranata”, piše  Avakov. “Za Janukoviča i druge ljude odgovorne za ovo raspisana je poternica “, rekao je on.
Ne zna se tačno gde se nalazi Janukovič. Rusija je odlučila da povuče svog ambasadora iz Ukrajine, javlja BBC i dodaje je to zbog sve gore situacije u toj zemlji.
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je “veoma upitan legitimitet novih vlasti u Kijevu, koje su do moći došle posle oružane pobune”, prenosi AP.
Ovo je dosad najdirektnija i najoštrija zvanična poruka iz Rusije od trenutka kada je potpisan sporazum između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i predstavnika opozicije, posle čega su demonstranti u potpunosti preuzeli kontrolu nad Kijevom. “Ne razumjemo šta se dešava tamo. Postoji velika pretnja našim interesima i pretnja našim građanima, koji žive tamo. Veoma je upitan legitimitet niza organa moći koji sada funkcionišu u Kijevu”, rekao je Medvedev.

Rusija poručuje SAD da paze na sopstvenu upotrebu sile – Ukrajina između Moskve i Brisela, moguća podela zemlje?

uktainaBEOGRAD – Svedoci događanja u Ukrajini u ovom trenutku pouzdano mogu zaključiti jedino to da se režim predsjednika Viktora Janikoviča raspao, a da je u sukobima demonstranata i branilaca režima život izgubilo više od 80 ljudi. Analitičar Dragoljub Anđelković za Tanjug kaže da bi višemjesečni protesti u Ukrajini mogli da rezultiraju podjelom zemlje, novinar Rojtersa Aleksandar Vasović u Blicu navodi da u Kijevu upravo počinje bitka oko plodova pobjede sa prilično neizvesnim ishodom, što u autorskom tekstu u Danasu potvrđuje i šef švedske diplomatije Karl Bilt. Svi se slažu da je kriza u Ukrajini duboka i da je izazvana otporom prema vlasti, odnosno sistemu koji je bio paralisan korupcijom i raznim devijacijama, dok Bilt kao dodatni, ali jednako bitan momenat, pominje i jasan pritisak Kremlja koji Ukrajinu “brutalno primorava da napusti svoj put ka EU”. Anđelković, suprotno tome, ukrajinsku krizu vidi kao “neku vrstu terora dobro organizovane manjine podržane od nekih faktora sa Zapada nad većim dijelom stanovništva”

Rusija vjeruje da američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs treba da apeluje na rukovodstvo svoje zemlje, a ne na Rusiju, da izbjegne upotrebu sile, izjavio je danas izvor iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Rajsova, savjetnik predsjednika Baraka Obame, izjavila je juče da bi Rusija počinila “ozbiljnu grešku“ ako bi poslala trupe u Ukrajinu.

ukrajina_protesti_18_02_5Neimenovani izvor iz ministarstva vansjkih poslova rekao je da je Moskva “vidjela ekspertsku procjenu Suzan Rajs, zasnovanu na stalnim američkim intervencijama širom svijeta, naročito kada američka administracija zauzme stav da su norme zapadne demokratije ugrožene od strane vladajućih režima“, prenio je Interfaks. “Smatramo da aktuelni predsjednički savjetnik treba da uputi takav savjet o pogrešnoj upotrebi sile rukovodstvu SAD u slučaju odluke o novoj intervenciji“, rekao je neimenovani ruski zvaničnik.