Izdat nalog za hapšenje Janukoviča
24. Februar. 2014. u 22:29

Za opozvanim predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem izdat nalog za hapšenje, javlja Rojters. Nalog izdat zbog “masovnog ubistva miroljubivih građana”, napisao ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svom Fejsbuk profilu, prenose agencije.

Visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton otputovaće danas u Ukrajinu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svog ambasadora u Ukrajini da dođe u Moskvu radi konsultacija o “pogoršavanju situacije”. U ukrajinskoj prestonici trenutno mirno.

Eštonova će u Kijevu razgovarati sa ključnim političkim akterima o načinima izlaska iz krize i mjerama za ekonomsku stabilizaciju zemlje, najavljeno je iz njenog kabineta.
“Visoka predstavnica pažljivo prati situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da ostanu angažovane u dijalogu da bi se našlo trajno rješenje i da čuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine kako bi se svim građanima obezbjedila prosperitetna i demokratska budućnost”, navedeno je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svog ambasadora u Ukrajini da dođe u Moskvu radi konsultacija o “pogoršavanju situacije” u Kijevu, dan nakon što je opozvan ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.
“Zbog pogoršavanja situacije u Ukrajini i potrebe za sveobuhvatnom analizom situacije, donijeta je odluka da se ruski ambasador u Ukrajini opozove radi konsultacija u Moskvi”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenijele su agencije.

Nešto ranije, predsjednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov, koji je privremeno preuzeo dužnost predsjednika države, rekao je da je otvoren za dijalog s Rusijom sve dok Moskva poštuje odluku njegove zemlje da uspostavi tješnje odnose s EU.
“Spremni smo za dijalog s Rusijom…s tim što treba uzeti u obzir evropski izbor Ukrajine, što će nadam se biti potvrđeno na predsjedničkim izborima zakazanim za 25. maj”, rekao je Turčinov u obraćanju naciji preko televizije.

On je rekao da je Ukrajina spremna da razgovara s ruskim vođstvom kako bi unapredila odnose, ali je istakao da će prioritet zemlje biti povratak u evropske integracije.

Nasilje na ulicama ukrajinske prestonice ove sedmice, bilo je najgore u državi otkako je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine, poginule su 82 osobe, dok je 645 povređenih zatražilo pomoć u kijevskim bolnicama, od kojih su 423 još u bolnicama.

Demonstranti su se sa policijom sukobili 18. februara kada su krenuli prema zgradi parlamenta.

Ukrajinski parlament razvlastio je juče predsjednika Viktora Janukoviča, oslobodio zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja. Janukovič tvrdi da ostavku neće dati.

U Kijevu je mirno, ali se na trgu Majdan sinoć okupilo oko 5.000 građana koji su mirno protestovali zbog povratka Timošenkove na političku scenu.