Izetbegović – Protesti u BiH su krenuli spontano, ali su zatim zloupotrijebljeni – Genjac: Inicijative za prijevremene izbore se koriste u političke svrhe
10. Mart. 2014. u 11:04

Sarajevo – Angažman Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini će biti intenzivan poslije oktobarskih izbora, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a povodom preuzimanja čelne pozicije u najvišoj državnoj instituciji, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). “Angažman SAD-a će biti intenziviran u vremenu pred nama, vjerovatno nakon oktobarskih izbora. To mi je saopšteno od strane pojedinih američkih zvaničnika” – kazao je Izetbegović za Klix.ba. On, kako je rekao, nije zabrinut za budućnost zemlje u smislu njenog opstanka, cjelovitosti, suvereniteta itd. “Ali brine me kulminacija tereta, objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak privrede, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu” – kazao je. Stoga će, kako je rekao, SDA će pokušati okupiti većinu na svim nivoima vlasti oko programa hitnih mjera koji smo usvojili prije par dana, a koje uključuju rigorozne mjere štednje i smanjanja primanja. Izetbegović se osvrnuo i na demonstracije, kazavši da su protesti krenuli spontano, ali su zatim zloupotrijebljeni. “Preoteti su od strane onih koji su nabavili tone kamenja probrane veličine, napravili molotovljeve koktele, navukli fantomke i palili. A nakon paljevine se nisu povukli već su tražili ostavke i gdje to ima i gdje to nema smisla, nestanak vlasti od nivoa opštine do Predsjedništva BiH, ali samo na dijelu teritorije Federacije BiH” – kazao je Izetbegović. Izetbegović je govoreći o prijedlozima za preustroj Federacije i BiH, rekao da mu se sviđa prijedlog Stjepana Mesića, ali da se treba razgovarati o svemu što vodi naprijed. Na pitanje o stranačkim podjelama u SDA, Izetbegović kaže da i dalje postoje, ali da su slabijeg intenziteta. “Ljudi naprosto osjećaju da nije vrijeme za unutarstranačke borbe, da ima daleko prečih i borbi i prioriteta” – kazao je Izetbegović dodajući da je smjena Odbora za sigurnost urađena jer je „Odbor bio neaktivan u vremenu kad je morao biti najaktivniji“.

Izetbegović je od danas i predsjedavajući Predsjedništva BiH  Ova rotacija se odvija na osnovu odredbi Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac (SDA) kazao je danas novinarima u Sarajevu da se inicijative koje se podnose za održavanje prijevremenih izbora koriste u političke svrhe. Pojasnio je to činjenicom da u Izbornom zakonu BiH postoji mogućnost prijevremenih izbora u slučaju kada se izglasa nepovjerenje ili iz drugih razloga. Ta odredba, navodi, propisuje da se izbori trebaju održati u roku od 90 dana od trenutka nastanka razloga za prijevremene izbore dok bi mandat tako izabranih organa trajao do isteka tekućeg manadata.  “Kada bi se sada krenulo u proceduru za prijevremene izbore i provele sve pripreme za izbore, mandat bi trajao do oktobra što bi značilo da bi prijevremeni izbori bili održani za mandat od nekoliko dana što ukazuje na to da takva inicijativa nema realni značaj” – zaključio je Genjac.  Genjac je i predsjedavajući Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga za izmjenu i dopunu Izbornog zakona BiH te je istakao da je posao te grupe trebao biti završen do februara.  Sjednica je tri puta zakazana, ali kvoruma nije bilo “zbog javnosti poznatih razloga”, kaže Genjac, zbog čega je Interresorna grupa obavijestila kolegije i jednog i drugog doma da u zadanom roku nisu uspjeli zavšiti posao te će Kolegij odrediti šta treba da se uradi.  Potcrtava da je moguće rješenje da Centralna izborna komisija (CIK) BiH pripremi amandmane na Izborni zakon koji su ranije usaglašeni i tiču se tehničkih pitanja te da taj prijedlog dostavi, a članovi Interresorne grupe prihvatili bi taj prijedlog te bi on što prije trebao biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.
“Krupnija pitanja koja su na dnevnom redu i koja treba uraditi u Izbornom zakonu u ovakvom roku neće biti moguće rješavati” – mišljenja je Genjac.  Uz konstataciju novinara da postoji mogućnost da u parlamentu BiH bude inicijativa o prijevremenim i vanrednim izborima Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Srpske demokratske stranke (SDS), Genjac kaže da su procedure i za jedne i za druge trebale biti davno provedene uzimajući u obzir činjenicu da će za mjesec i po dana biti raspisani redovni opći izbori. “U ovom trenutku niti ima vremena niti bi se pokazala opravdanost za takvu “avanturu” posebno kada se ima u vidu da provođenje vanrednih izbora podrazumijeva obimne izmjene na Izbornom zakonu kao i na statutima odgovarajućih parlamentarnih tijela, odnosno poslovnicima te smatram da je to u ovom trenutku nerealno” – kazao je Genjac.