Četvrtak, August 7, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Izetbegović u posjeti poplavljenim područjima u Doboju i Maglaju – Vlada FBiH izdvojila 3.500.000 KM za pomoć poplavljenim područjima
7. August. 2014.

Vlada Federacije BiH je na 57. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o izdvajanju dijela sredstava iz Budžeta FBiH za 2014. godinu s pozicije tekućih transfera područjima pogođenim elementarnim nepogodama.

Riječ je o hitnoj finansijskoj pomoći od ukupno 3.500.000 konvertibilnih maraka. Pomoć je usmjerena prema četiri kantona koja su pretrpjela velike štete tokom majskih poplava, a i ovih su dana pogođeni poplavama. Konkretno, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kantonu dobit će po 1.225.000 KM, a Unsko-sanski i Posavski kanton po 525.000 KM. Sredstva su namijenjena za hitne sanacije šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda izazvanih poplavama iz maja i augusta 2014. godine.

Vlada FBiH je zadužila kantone da joj u roku od 60 dana od uplate dostave izvještaje o načinu korištenja sredstava. Korištenje dodijeljenih sredstava podliježe budžetskom nadzoru na osnovu Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Ovakva odluka je donesene nakon što je Vlada razmatrala zahtjeve za pomoć u otklanjanju posljedica najnovijih poplava koje su uputili premijeri ovih kantona.

Prije donošenja Odluke, članovi Federalne vlade upoznati su o vanrednom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite za 5. i 6. august 2014. godine, te o zahtjevima za pomoć koji su iz ovih kantona upućeni Vladi FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obići će danas područja pogođena poplavama u Doboju i Maglaju. Sastat će se sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, a potom će obići narodne kuhinje čiji su osnivači Medžlis Islamske zajednice Doboj, Međunarodni forum solidarnosti i Grad Doboj. Potom će posjetiti i Dom zdravlja Doboj. Nakon Doboja, predsjedavajući Predsjedništva BiH će posjetiti Maglaj, gdje će obići Osnovnu školu ”Maglaj” i sportsku dvoranu ”Pobjeda”, te razgovarati s lokalnim stanovništvom. U pratnji Izetbegovića bit će i komandant NATO štaba u Sarajevu, pripadnici NATO-a i EUFOR-a, te predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision